Cateva cuvinte la inceput de 2016 si principalele repere competitionale ale anului
La multi ani 2016! Un nou an, un nou an olimpic de aceasta data. Cand a trecut oare vremea? Parca ieri eram in 2013 si priveam la departare, spre 2016. Cu aceasta ocazie, imi vin in minte cuvintele domnului Octavian Bellu de la inceputului acestui ciclu olimpic (ianuarie 2013): “cele care-si doresc sa ajunga la Rio trebuie sa se gandeasca ca Rio va fi maine“. Iata-ne deja ajunsi in situatia in care Jocurile Olimpice bat la usa si trebuie sa fim pregatiti sa le facem fata.
2015 nu a fost cel mai bun an al gimnasticii artistice din Romania. Insa, solutia nu este sa disperam ci sa constientizam tot ceea ce nu a functionat anul trecut si sa incercam sa reglam acum, in 2016. Atat cat se mai poate, bineinteles!
Pentru prima data in istorie, Romania va trebui sa treaca de un concurs de calificare pentru a ajunge la Jocurile Olimpice, competitie la care nu a lipsit niciodata de pe podium in ultimii 40 de ani. Istoria gimnasticii artistice romanesti este strans legata de istoria Jocurilor Olimpice. Uneori se chiar confunda. Gimnastica romaneasca a dat olimpismului o legenda ca Nadia Comaneci sau alte mari campioane precum Ecaterina Szabo, Simona Pauca, Daniela Silivas, Lavinia Milosovici, Simona Amanar, Andreea Raducan, Monica Rosu, Catalina Ponor sau Sandra Izbasa. Alaturi de ele multe alte sportive medaliate olimpic care au facut cinste sportului si Romaniei. Sa nu uitam nici de cele trei titluri olimpice pe echipe sau de performantele olimpice ale lui Marius Urzica, Dan Grecu sau Marian Dragulescu, atat de importante pentru scoala romaneasca. Toate aceste performante si traditia olimpica pe care o avem nu trebuie sa ne oblige, ci doar sa ne incurajeze si sa ne dea suficiente motive pentru a ne lupta sa ramanem in frunte. Sa fie sursa noastra de ambitie si determinare, de care sa ne agatam atunci cand suntem in impas.
Asadar, primavara lui 2016 se anunta una cu adevarat incarcata, cu doua competitii importante la diferenta de o luna, totul culminand apoi cu vara olimpica. 8-9 luni de foc, perioada in care vom fi alaturi de sportivii nostri, increzatori si optimisti ca vor incheia aceasta misiune olimpica cu brio. Nu pentru noi, ci pentru ei si pentru toate eforturile depuse in ultimii ani. O munca de patru ani pentru un minutĀ in fata cercurilor olimpice de la Rio.
In concluzie, cele mai importante competitii din calendarul pe 2016 sunt:
- Testul pre-olimpic de calificare: 16 – 20 aprilie 2016 (Rio de Janeiro, Brazilia);
- Campionatele Europene de gimnastica artistica masculina (juniori & seniori): 25 – 29 mai 2016 (Berna, Elvetia);
- Campionatele Europene de gimnastica artistica feminina (junioare & senioare): 01 – 05 iunie 2016 (Berna, Elvetia);
- Jocurile Olimpice de vara: 06 – 16 august 2016 (Rio de Janeiro, Brazilia).
Succes tuturor si un 2016 cu multe realizari!
De la Fangymnastics, cu simpatie si cu pumnii stransi!
Mihai
Leave a Reply