GymNews – 7 octombrie 2015

Campionatele Nationale ale Romaniei

Campionatele Nationale ale Romaniei, desfasurate in perioada 25-27 octombrie la Sala Polivalenta din Bucuresti au reprezentat un pas important in pregatirea Campionatelor Mondiale de la Glasgow.

Concursul feminin – Pe langa absenta Catalinei Ponor (care a suferit o ruptura musculara cu 2 zile inainte de concurs), competitia a fost marcata de absentele Andreei Munteanu si Stefaniei Stanila, componente de baza ale echipei care anul trecut castiga aurul european si se clasa pe locul 4 la Campionatele Mondiale de la Nanning.

Larisa Iordache a castigat 5 medalii de aur – echipe (alaturi de Diana Bulimar si Andra Anghelescu reprezentand clubul Dinamo), individual compus (cu un punctaj de 60.95 puncte, al doilea al sezonului dupa Simone Biles), paralele, barna si sol. Larisa a prezentat saritura sa obisnuita (DTY – Yurchenko intins cu 2 suruburi), un paralel restructurat, barna sa obisnuita (fara salt intins cu un surub), iar la sol a introdus in integral o noua legare – Memmel (pirueta dubla cu piciorul la cap) legata de Ilusion si a executat elementul Silivas (Tsukahara dubla) in a doua zi de concurs. Podiumul la individual compus a fost completat de Ana Maria Ocolisan (57.7 puncte) si Diana Bulimar (57.25 puncte), revenita pe 4 aparate la mai putin de 3 luni de la ultima operatie la genunchi. Finala la sarituri a fost castigata de Denisa Golgota (13 ani) care a prezentat 2 sarituri competitive la nivel international in randul senioarelor (DTY – Yurchenko intins cu 2 suruburi si Tsukahara intinsa cu un surub, executata insa grupat).

Rezultate individual compus si echipe si Galerie foto
Impresii concurs

Inregistrare concurs individual compus feminin – Partea 1, Partea 2, Partea 3, Partea 4
Inregistrare finale pe aparate – Partea 1, Partea 2 in comentariul doamnei Mariana Bitang, care atinge multe subiecte interesante, printre care campania Tara, tara, vrem campioane! si starea de sanatate a fetelor din lotul national

Podiumul la individual compus – Ana Maria Ocolisan, Larisa Iordache, Diana Bulmar (de la stanga la dreapta) (c) Facebook Romanian Gymnast / Carmen Manda

Concursul masculin – Competitia a marcat revenirea pe scena internationala a lui Marian Dragulescu, care a castigat cu aceasta ocazie 3 medalii de aur in finalele pe aparate (sol, sarituri, bara fixa) si 3 de bronz (cal cu manere, paralele si echipe). Celelalte finale pe aparate au fost castigate de Andrei Muntean (inele, paralele) si Andrei Ursache (cal cu manere), in timp ce concursul individual compus a fost castigat de Cristian Bataga (88 puncte), urmat de Andrei Muntean si Andrei Ursache (peste 85 puncte). Marius Berbecar, care a avut o pauza din cauza unor probleme de sanatate, a concurat la un nivel ridicat la paralele (unde a castigat argintul) si bara fixa, avand evolutii ezitante la cal cu manere si inele.

Concursul a fost marcat de accidentarea a doi dintre componentii de baza ai lotului masculin – Vlad Cotuna care si-a rupt mana si Daniel Radeanu cu o fisura diagnosticata la nivelul coloanei.

Rezultate individual compus si echipe si Galerie foto
Rezultate finale pe aparate si Galerie foto

Andrei Ursache, Cristian Bataga, Andrei Muntean (de la stanga la dreapta) (c) Facebook Federatia Romana de Gimnastica

Galerii foto Eric Matson – Antrenament 24.09, Antrenament 25.09, Concurs masculin, Concurs feminin, Finale aparate

Activitate competitionala

Federatia Internationala de Gimnastica a afisat pe 24 septembrie primele liste nominale cu participantii la Campionatele Mondiale de la Glasgow. Listele vor suferi modificari in urma ultimelor competitii de testare. Lista provizorie

The Gymternet a realizat o centralizare a celor mai mari note obtinute de gimnaste in cadrul competitiilor desfasurate in sezonul competitional 2015 atat in vederea concursului individual compus cat si al finalelor pe aparate – lista punctaje

Romania a castigat patrulaterul desfasurat la Bucuresti pe 3 octombrie in compania echipelor Spaniei, Ungariei si Norvegiei cu 342 puncte. Primele doua trepte ale concursului individual compus au fost ocupate de Andrei Muntean si Cristian Bataga. Rezultate complete si detalii competitie

Campionatele Nationale ale Italiei au reprezentat o competitie neconvingatoare pentru una dintre echipele aflate in lupta directa pentru calificarea directa la Jocurile Olimpice de la Rio. Lipsita de prezenta Vanessei Ferrarri, inca nerefacuta, si contand pe prezenta Erikai Fasana care sufera de o fractura de stres la tibie si a Giorgiei Campana revenita dupa o accidentare, competitia a avut un nivel destul de scazut. Concursul individual compus a fost castigat de Tea Ugrin, nenominalizata initial pentru echipa ce va face deplasarea la Mondiale, urmata de Elisa Meneghini si Erika Fasana in timp ce finalele pe aparate au fost castigate de Sofia Busato (sarituri), Martina Rizzeli (paralele), Carlotta Ferlito (barna) si Erika Fasana (sol). Rezultate complete si inregistrari video din competitie

Dupa forma neconvingatoare aratata la Nationale acum cateva saptamani, echipa Marii Britanii s-a prezentat mult mai bine weekendul acesta la intalnirea amicala cu Olanda (221 puncte vs 213 puncte). Ellie Downie a castigat concursul la individual compus aratand o crestere de forma fata de Campionatele Europene din primavara. Comentarii si rezultate complete si Galerie foto si inregistrari video din competitie

Echipa nationala a Olandei (c) The CouchGymnast

Germania a organizat un concurs de selectie pe 3 octombrie in vederea numirii echipei ce va reprezenta tara la Campionatele Mondiale. Consursul a fost dominat de Elizabeth Seitz (aur – individual compus (56.45 puncte), sol si paralele, bronz – sarituri si barna), Sophie Scheder (argint – individual compus (55.45), sarituri si paralele) si Pauline Schafer (aur – sarituri si barna, bronz – individual compus (55.2)). Rezultate complete In urma competitiei alaturi de cele 3, in echipa au fost numite Leah Griesser, Lisa Katarina Hill, Pauline Tratz (detalii competitie). Janine Berger a concurat numai la paralele.

In cadrul amicalului desfasurat pe 3 octombrie la Paris, Franta a invins Spania (fara participarea Roxanei Popa) cu 226 puncte fata de 214. Marine Brevet a fost vedeta competitiei castigant 4 medalii de aur si totalizand 57.1 puncte la individual compus. Cu un asemenea punctaj Franta devine pretendenta la finala pe echipe a Campionatelor Mondiale. Rezultate complete si detalii despre competitie.

Campionatele Nationale ale Elvetiei, desfasurate pe 24 septembrie, au fost dominate de Giulia Steingruber, care a castigat 4 din cele 5 medalii de aur puse in joc (individual compus – 57.6 puncte, sarituri, paralele, sol) si medalia de bronz la barna. Rezultate complete si detalii despre competitie Ca urmare a concursului, Elvetia si-a confirmat echipa pentru Campionatele Mondiale – Barloggio, Diacci, Hitz, Käslin, Schulte si Steingruber.

Noul sol al Giuliei Steingruber

Dupa accidentarea suferita in primavara Marta Pihan-Kulesza (Polonia) a revenit castigand concursul individual compus (54.015 puncte) de la Barborka Cup si castigand un loc in echipa pentru Campionatele Mondiale (detalii despre competitie).

Romania

Pe 10 octombrie Romania va participa alaturi de Italia, Spania si Belgia la ultimul test de verificare inaintea Campionatelor Mondiale de la Glasgow. Detalii in articolul nostru de aici.

Daniela Silivas a oferit un amplu interviu referitor la cariera sa in gimnastica. Printre lucrurile interesante punctate de ea este faptul ca in perioada in care ea facea gimnastica echipa Romaniei a inceput sa aiba succes la paralele odata cu venirea la lot a lui Adrian Stan, considerat de ea cel mai bun antrenor de paralele. Adrian Stan este cel care a ajutat la reinventarea sistemului in Marea Britanie, astfel ca aceasta tara a inceput de cativa ani sa conteze in lupa pentru medalii importante.

Organizarea Campionatelor Europene la Bucuresti in 2017 era conditionata de constructia noii Sali Polivalente in capitala. Avand in vedere ca lucrarile nu au inceput inca, oficialii UEG au facut o vizita la Bucuresti. In urma discutiilor oficialii romani au propus mutarea competitiei la Cluj-Napoca, unde noua exista o sala omologata pentru astfel de competitii (sursa).

International

Federatia Internationala de Gimnastica a sanctionat 7 arbitri pentru modul de acordare a notelor in timpul Campionatului Mondial de la Nanning, 2014 – 5 de la gimnastica masculina si 2 de la gimnastica feminina (sursa).

Pentru inceput sa aruncam o privire in slow-motion asupra sariturii (Amanar = Yurchenko intins cu 2 suruburi si jumatate) prezentate de Aly Raisman la Nationale, saritura la care din fericire nu s-a accidentat.

Un amplu interviu cu Aly Raisman, realizat dupa Campionatele Nationale ale Statelor Unite.

Kyla Ross nu va participa la Campionatele Mondiale de la Glasgow de luna aceasta deoarece a anuntat ca nu va participa la ultimul cantonament de selectie al echipei nationale dupa ce nu a fost nominalizata pe lista nominala provizorie inaintata de Statele Unite comitetului de organizare. SUA va anunta compozitia echipei ce o va reprezenta la Glasgow pe 8 octombie  (sursa). 13 gimnaste participa la acest ultim cantonament de selectie – lista

Sabrina Vega, campioana mondiala in 2011 cu echipa Statelor Unite, a renuntat la gimnastica de performanta si va concura din acest sezon in campionatul interuniversitar (NCAA) pentru Universitatea din Georgia (sursa).

Promo pentru Campionatele Europene de Gimnastica de la Berna (2016)

Noutati despre echipa Rusiei in vederea Campionatelor Mondiale (sursa)Sergei Starkin (antrenorul Alyiei Munstafina) a declarat ca gimnasta isi va relua antrenamentele normale dupa Campionatele Mondiale, Daria Spiridonova este pentru moment cea mai buna gimnasta de individual compus a Rusiei, Viktoria Komova merge bine la paralele dar este ezitanta la barna, Ksenia Afanasieva lucreaza bine la sol dar se lupta cu febra, iar Maria Paseka este constanta in executie.

Martina Rizzeli, componenta de baza a echipei nationale a Italiei, si-a rupt piciorul in timpul antrenamentelor, are nevoie de operatie si va rata Campionatele Mondiale (sursa). In plus situatia Vanessei Ferrarri este inca incerta, ea avand probleme cu tendonul lui Ahile (sursa).

Australia va merge la Campionatele Mondiale cu o echipa formata din Emily Little, Larissa Miller, Gorgia-Rose Brown, Georgia Godwin, Madelaine Leydin, Mary-Ann Monckton, Kiara Munteanudetalii despre echipa

Belarusul va fi reprezentat la Campionatele Mondiale de doua gimnaste din Statele Unite – Alaina Kwan si Kylie Dickson – care au aplicat pentru cetatenie in aceasta vara (interviu cu cele doua). Ca urmare in mediul virtual a avut loc o ampla campaniei de sustinere a gimnastelor din Belarus. Sa le cunoastem – gimnaste Belarus

Evolutia exercitiilor la barna in 100 de ani – Stockholm 1912 -> Londra 2012 – video

Arabianpunch a strans o colectie de momente amuzante din sala de gimnastica din aceasta vara aici

Ultimele 2 editii ale podcasturilor GymCastic ne propun niste teme foarte interesante – Cupa Rusiei si Campionatele Nationale ale Romaniei si Italiei.

Sursa foto: Facebook Romanian Gymnast / Carmen Manda

Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.