Barna Mariei Holbura – exercitiul lunii Noiembrie 2015
Exercitiul care mi-a atras atentia in aceasta luna, care de altfel a fost una destul de activa din punct de vedere competitional, a fost barna prezentata de Maria Holbura la Nationalele junioarelor de la Deva.
Motivul? Nu este vorba neaparat de dificultate sau executie, ci de structura exercitiului. Cele mai multe gimnaste au tendinta de a-si incepe integralul cu cel mai greu element din arsenalul pregatit, ca sa scape, si apoi sa-si vada in continuare de treaba. Insa, in multe cazuri, tocmai acest element “wow” se dovedeste a fi un nemesis.
Nu este prima data cand sunt de parere ca un integral, mai ales la barna, trebuie inceput cu cateva elemente simple, de acomodare. Emotiile sunt la apogeu in acele prime secunde si poate fi destul de greu sa gestionezi un element important, chiar din start. Astfel, daca incepi cu o serie gimnica sau cu un alt element care iti este la indemana, ai sansa sa te descarci de presiune si sa continui cu mai multa incredere, sa abordezi elementul important ca si cum ar fi doar un alt element obisnuit, nu neaparat cheia intregului exercitiu.
In genul acesta este construita si barna Mariei. Cel mai important element al ei este saltul inapoi grupat cu o intoarcere completa (360 grade), insa in cadrul integralului il regasim abia pe pozitia a patra. Incepe cu un element la nivelul aparatului, continua cu un salt lateral (care nu este nici acesta usor) si apoi cu o legare mixta de cloche si salt inapoi grupat. Tocmai acest salt inapoi grupat imi place foarte mult pentru ca il vad ca pe un element de pregatire (un timer) al elementului ce urmeaza a fi executat – saltul inapoi grupat cu un surub. Big Like! 🙂
Foto & Video: Puzzle Gymnastics
Mihai
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Reply