[GHID] Campionatele Mondiale de gimnastica artistica – Montreal 2017

Orasul canadian Montreal are o insemnatate aparte in paginile de istorie ale gimnasticii artistice si, in mod deosebit, in cele ale gimnasticii artistice romanesti. In 1976, micuta Nadia Comaneci a sfidat tehnologia acelor vremuri, a primit prima nota de 10, simbolul perfectiunii, din istoria Jocurilor Olimpice, si a aratat tuturor cum se naste o legenda.

Tot in 1976, Dan Grecu a castigat prima medalie olimpica pentru gimnastica masculina din Romania, pentru ca mai apoi, la 9 ani distanta, o alta mare campioana a Romaniei sa faca tot la Montreal primii pasi spre marea performanta, obtinand primul ei aur mondial. Numele ei – Daniela Silivas.

Astfel, putem spune ca aceasta combinatie dintre gimnastica si Montreal creeaza un oarecare soi de magie, iar rezultatele devin performante de istorie si amintiriΒ  memorabile pentru noi toti. Astazi, la 32 de ani de la editia Campionatelor Mondiale din 1985, Montreal isi deschide din nou portile pentru gimnastica. O noua generatie de sportivi, alte vremuri, un cod de punctaj schimbat in totalitate, insa acelasi sport…gimnastica artistica! πŸ™‚

Cea de-a 47-a editie a Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica, organizata de Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) in parteneriat cu Federatia Canadiana, va avea loc in perioada 2 – 8 octombrie 2017, la Montreal.

Formatul competitiei

Fiind o editie individuala, Mondialele nu vor cuprinde si concursul traditional pe echipe, ci doar etapa de calificare si finalele la individual compus si pe aparate. Fiecare federatie participanta a putut inscrie in concurs un numar maxim de 6 gimnasti si 4 gimnaste, cu impunerea unui numar de maxim 3 sportivi participanti la fiecare aparat. Ca exemplu, daca o federatie a inscris 4 gimnaste, nu toate cele 4 vor avea dreptul de a concura la toate cele 4 aparate din gimnastica feminina.

Delegatia Romaniei la Mondialele de la Montreal

Romania va fi reprezentata la Montreal de un numar de 9 sportivi: 3 gimnaste (Larisa Iordache, Catalina Ponor si Ioana Crisan) si 6 gimnasti (Marian Dragulescu, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Cristian Bataga, Andrei Ursache si Andrei Groza). Sportivii vor fi insotiti de urmatorii antrenori: Cristian Moldovan, Liliana Cosma, Lucian Sandu (la fete) si Ioan Suciu, Adrian Capatana si Ionut Corlaci (la baieti).

Debutanti la intrecerea mondiale sunt Ioana Crisan si Andrei Groza.

Programul competitional

Cu toate ca Mondialele incep oficial pe 2 octombrie, acomodarea gimnastilor cu aparatele va avea loc cu cateva zile inainte, cu ocazia antrenamentele oficiale pe podium. Programul general este urmatorul:

Vineri, 29 sept: antrenamentul oficial pe podium al baietilor, subdiviziunile 1-3 (17:00 – 02:45).

Sambata, 30 sept:

  • antrenamentul oficial pe podium al baietilor, subdiviziunea 4 (17:00 – 20:00);
  • antrenamentul oficial pe podiul al fetelor, subdiviziunile 1-2 (23:00 – 03:15).

Duminica, 01 oct: antrenamentul oficial pe podium al fetelor, subdiviziunile 3-5 (17:30 – 00:45).

Luni, 02 oct: calificari masculin, ziua I

  • 17:00 – 20:00 – subdiviziunea 1;
  • 21:00 – 24:00 – subdiviziunea 2.

Ordinea de start

Marti, 03 oct:

Calificari masculin, ziua II

  • 01:00 – 04:00 – subdiviziunea 3 (ROMANIA);
  • 17:00 – 20:00 – subdiviziunea 4.

Calificari feminin, ziua I

  • 23:00 – 01:00 – subdiviziunea 1.

Miercuri, 04 oct: calificari feminin, ziua II

  • 02:00 – 04:00 – subdiviziunea 2;
  • 20:30 – 22:30 – subdiviziunea 3 (ROMANIA);
  • 23:00 – 01:00 – subdiviziunea 4.

Joi, 05 oct: calificari feminin, ziua III

  • 02:00 – 04:00 – subdiviziunea 5.

Vineri, 06 oct: finala masculina la individual compus (02:00 – 05:00).

Sambata, 07 oct:

  • finala feminina la individual compus (02:00 – 04:00);
  • finalele pe aparate I (20:00 – 23:00).

Duminica, 08 oct: finalele pe aparate II (20:00 – 23:00).

Observatie: orele sunt calculate pentru fusul orar al Romaniei.

Subdiviziunile de calificare – feminin

  • Subdiviziunea 1: Spania, Islanda, Venezuela, Danemarca, Jamaica, Croatia, Letonia, Argentina, Marea Britanie si Australia;
  • Subdiviziunea 2: Africa de Sud, Vietnam, India, Belgia, Canada, Hong Kong, Israel, Rusia, Egipt si Portugalia;
  • Subdiviziunea 3: Azerbaidjan, Mexic, Cehia, Norvegia, Slovacia, Olanda, Puerto Rico, Austria, ROMANIA, Elvetia si Lituania;
  • Subdiviziunea 4: Noua Zeelanda, Germania, Franta, Bulgaria, Kazachstan, Ungaria, Italia, Suedia, Taipei, Turcia si Grecia;
  • Subdiviziunea 5: Finlanda, Statele Unite ale Americii, Cuba, Ucraina, Brazilia, Slovenia, Japonia, Coreea de Sud, Uzbekistan, Columbia, China si Panama.

Lista completa a reprezentantilor fiecarei tari in competitia feminina – click AICI.

Subdiviziunile de calificare – masculin

  • Subdiviziunea 1: Taipei, Germania, Bulgaria, Uzbekistan, Armenia, Grecia, Suedia, Ecuador, Jamaica, Venezuela, Islanda, Ucraina, Israel, Algeria, Vietnam, Qatar si Cuba;
  • Subdiviziunea 2: Belarus, Egipt, Cipru, Norvegia, Hong Kong, Guatemala, Danemarca, Mexic, Thailanda, Statele Unite ale Americii, Argentina, Belgia, Elvetia, Marea Britanie, India, Croatia si Trinidad Tobago;
  • Subdiviziunea 3: China, Canada, Mongolia, Rusia, Ungaria, Letonia, Australia, Japonia, Kazachstan, Azerbaidjan, Georgia, Portugalia, Franta, Slovenia, Spania, ROMANIA si Republica Dominicana.
  • Subdiviziunea 4: Noua Zeelanda, Brazilia, Olanda, Sri Lanka, Irlanda, Turcia, Italia, Chile, Austria, Columbia, Slovacia, Coreea de Sud, Lituania, Iordania, Finlanda, Peru si Cehia.

Lista completa a reprezentantilor fiecarei tari in competitia masculina – click AICI.

Link-uri utile:

  • site-ul oficial al Mondialelor (link);
  • micro-site-ul dedicat Mondialelor pe platforma FIG (link);
  • Rezultatele si listele de start vor fi gestionate de catre Longines Timing (link);
  • Aplicatia pentru rezultate in timp real, necesita Java actualizat (link).

Cum urmarim Campionatele Mondiale?

Aceasta este un punct pe care-l vom actualiza constant si imediat ce aflam noutati. Deocamdata, nu exista un comunicat clar din partea Televiziunii Romane (TVR) cu privire la transmisiunea in direct a competitiei, insa speram ca pana la ora de start vestile vor fi bune. [UPDATE 02.10.2017] Vestile sunt intr-adevar BUNE, iar transmisiunea in direct a finalelor Campionatelor Mondiale va fi asigurata de Televiziunea Romana, incepand cu data de 05 octombrie!

Cu toate acestea, din informatiile pe care le avem momentan, americanii vor asigura transmisiunea calificarilor si a concursului, chiar si a subdiviziunii Romaniei, aici. Ramane sa vedem daca vor fi limitari geografice in ceea ce priveste accesul la live stream.

Pe partea de mediu online, cu siguranta competitia va fi foarte bine acoperita. Incepand cu partea de rezultate in timp real (aplicatia de care am amintit la Link-uri utile) si continuand cu toate platformele sociale (facebook|twitter|instgram). Hashtag-ul oficial al Mondialelor este #MTL2017GYM.

O sursa importanta si relevanta pentru noutatile cu privire la prestatia gimnastilor romani va fi si pagina de Facebook a Federatiei Romane de Gimnastica (link).

Fangymnastics va lua pulsul Campionatelor Mondiale la fata locului si va vom oferi o perspectiva a acestora prin intermediul fotografiilor realizate de colega noastra, Emilia. πŸ™‚ Toate update-urile le vom posta pe pagina noastra de Facebook.

Ne dorim un Campionat Mondial cu multe momente si performante inedite, iar imnul Romaniei sa rasune la Montreal, asa cum s-a intamplat de fiecare data cand gimnastica a fost acolo! Hai, Romania! πŸ™‚

Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.