Concursul de calificare al baietilor la Mondialele de la Montreal. Dragulescu calificat la sarituri.

Ziua de ieri a marcat debutul oficial al Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica de la Montreal. Primii la start au fost baietii, cu prilejul concursului de calificare pentru finala la individual compus si finalele pe aparate. Ceea ce se anunta a fi un concurs spectaculos si mult asteptat, gratie nivelului foarte bun al gimnasticii masculine, s-a transformat cumva intr-un scenariu al unui film de groaza. In special subdiviziunea a treia, cea in care au concurat si baietii nostri, a stat efectiv sub semnul ratarilor si accidentarilor. Chiar citeam pe twitter in aceasta dimineata ca dupa cele intamplate azi-noapte, s-ar putea face chiar un film cu titlul “Subdiviziunea a treia“. De rasul-planului, stiu.

Iar, astazi, in ultima subdiviziune, situatia a ajuns pana in stadiul in care a aparut un fel de gaura in solul de concurs, observata de olandezul Bart Deurloo, iar intreaga rotatie din acel moment a avut posibilitatea sa repete integralele. Imaginile cu solul decopertat te duceau la gandul la cu totul altceva, nu la un moment din cadrul unui eveniment precum Campionatul Mondial. In fine, se poate intampla oricand si oricui, pana la urma, insa cu ocazia asta, nu pot sa nu apreciz inca o data modul extaordinar in care a fost organizat Europeanul din primavara de la Cluj Napoca.

Din nefericire, unul dintre cei afectati de tot ceea ce s-a intamplat la calificari a fost si reprezentantul nostru, Andrei Groza. Utzu, cum ii spun cei apropiati, nu a reusit sa prinda desprinderea Tkatchev de la bara si a fost aruncat din salt peste bara, avand parte de o cazatura destul de urata, in urma careia a fost suspectat de leziuni serioase. Din fericire, insa, dupa ce si-a petrecut noaptea sub observatie, la spital, Andrei a primit vestea cea buna ca nu sunt leziuni ale coloanei si ca totul este in regula.


Tot in cea de-a treia subdiviziune, am putut fi martorii unui moment egal cu istoria. Cel mai titrat gimnast din toate timpurile, neinvins de 8 ani, japonezul Kohei Uchimura, a fost nevoit sa se retraga din concurs in urma unei accidentari suferite la sarituri. In urma acestui incident, Federatia Interationala de Gimnastica titra “sfarsitul unei ere”. Din pacate, asa si este. Regele Kohei nu a fost detronat de unul dintre adversari, ci putem spune ca s-a auto-eliminat prin aceasta accidentare, total nedorita. Intr-o fractiune de secunda, intreg scenariul competitiei masculine s-a schimbat la aproape 180 de grade. Lupta pentru medalia suprema a devenit una deschisa, fara ca Uchimura sa mai fie referinta sau omul de batut. Brusc, cei 5-6 urmaritori au devenit favoriti la titlu, iar concursul se anunta tare, desi in continuare exista un sentiment ciudat in aer prin absenta lui Kohei.

Top 5 gimnasti calificati la individual compus

  1. Manrique Larduet (Cuba) – 86.699 puncte;
  2. Ruoteng Xiao (China) – 86.297 puncte;
  3. David Belyavskiy (Rusia) – 85.839 puncte;
  4. Kenzo Shirai (Japonia) – 85.697 puncte;
  5. Oleg Verniaiev (Ucraina) – 85.431 puncte.

In rest, clasamentele pe aparate si-au cam pastrat favoritii, fara prea multe surprize. La sol il avem pe Kenzo Shirai (campionul mondial en-titre), la cal pe Max Whitlock (campionul olimpic si mondial en-titre), la inele pe Eleftherios Petrounias (campionul olimpic, mondial si european en-titre), la sarituri pe Yanh-Hak Seon (campionul olimpic in 2012 si dublu campion mondial in perioada 2011-2013), la paralele pe Oleg Verniaiev (campionul olimpic si european en-titre), iar la bara fixa pe olandezul zburator Epke Zonderland (campionul olimpic din 2012).

In ceea ce priveste concursul baietilor nostri, in afara momentului nedorit cu accidentarea lui Andrei Groza, singura evolutie care s-a ridicat la standardul acestui Campionat Mondial a fost cea a lui Marian Dragulescu de la sarituri. Trebuie sa mentionam din start ca Marian nu a venit la aceste Mondiale in cea mai buna forma fizica, totul din cauza unei usoare accidentari la glezna, ce l-a obligat sa renunte la sol si sa se concentreze exclusiv pe sarituri. Saritura ce ii poarta numele (stand pe maini – dublu salt inainte grupat cu 180 grade intoarcere) si cea de-a doua saritura prin ronda cu 180 grade – salt intins cu doua suruburim i-au adus note foarte bune la executie, in media 9.30 si, totodata, locul 3 in clasamentul final al calificarilor. Astfel, Marian va avea sansa ca duminica, in finala pe aparat, sa sara pentru o noua medalie mondiala sau poate chiar pentru titlul cu numarul #5 la acest aparat. Pumnii stransi si multa incredere!

Rezultatele gimnastilor romani:

ROMANIABara fixaSolCal IneleSarituriParalele
Vlad Cotuna12,433/5,713,400/5,910,600/5,013,300/5,513,000/4,813,033/6,0
Cristian Bataga13,133/5,612,500/5,912,633/5,3med 13.233
Andrei Ursache11,233/4,311,900/6,0
Andrei Muntean13,733/5,913,866/5,5
Marian Dragulescumed 14,866
Andrei Groza10,633/3,0

Rezultate complete: individual compus | sol | cal cu manere | inele | sarituri | paralele | bara fixa.

O selectie de poze cu gimnastii romani, pe pagina noastra de Facebook – link.

Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.