Cateva cuvinte despre codul de punctaj 2017 || Exercitii sub lupa – barna Catalinei Ponor

Anul 2017 reprezinta nu doar startul unui nou ciclu olimpic, ci si introducerea unui nou cod de punctaj. Nu as putea spune ca vorbim cu adevarat de un cod nou, deoarece modificarile aduse nu sunt unele menite sa schimbe drastic maniera in care sunt evaluate si punctate integralele prezentate de gimnasti. Altfel spus, nu avem parte de o schimbare precum cea din anul 2006, atunci cand am trecut de la sistemul notei 10 la acest sistem mai deschis, care ofera sportivilor o mai mare libertate. Ca o paranteza, libertatea de exprimare, chiar si in gimnastica, sub forma integralelor prezentate, aduce de la sine niste riscuri, sau poate scoate la iveala niste neajunsuri sau limitari ale fiecarui sistem. Insa aceste aspecte pot fi subiectul unei alte discutii.
Imi doresc ca in viitorul apropiat sa reusim sa parcurgem impreuna tot ceea ce inseamna codul de punctaj propus pentru ciclul olimpic 2017-2020, asa cum am procedat si in 2013. Pana atunci, ceea ce as vrea sa retineti, ca modificare principala in gimnastica feminina, este ca acest cod incearca sa echilibreze balanta de notare intre aparate si sa accentueaza partea artistica a acestui sport. Tocmai de aceea, notele de dificultate ale sariturilor au fost micsorate, iar la paralele, barna si sol s-a scos una dintre cerintele obligatorii. Ce inseamna o astfel de cerinta? Nici mai mult, nici mai putin de jumatate de punct in minus. Automat, toate notele vor cunoaste o scadere deranjanta, as putea spune, pentru cei care urmaresc constant gimnastica. Ne vom obisnui insa. Ca referinta, media notelor finale se va invarti o buna perioada de timp in jurul notei 13+.
Pana vom reusi sa ne acomodam cu noile actualizari ale codului, am sa incerc sa prezint constant cateva dintre integralele mai interesante, ca structura, cu scopul de a observa care sunt tendintele in materie de compozitie a acestora.
Voi incepe, bineinteles, cu un integral romanesc, cu barna Catalinei Ponor. De-a lungul carierei, Catalina a fost intotdeauna apreciata pentru legarile ei inovative si pentru diversitatea integralelor prezentate. Fiecare exercitiu transmite incredere si control, iar Catalina reuseste sa le imprime personalitate si, de ce nu, suflet.
La sfarsitul saptamanii trecute, Catalina si-a prezentat pentru prima data noul exercitiu la barna, alcatuit in baza codului de punctaj 2017, in cadrul Cupei Mondiale de la Baku. Nu trebuie sa ne surprinda deloc ca exercitiul prezentat in finala a fost putin diferit de cel din calificari. Catalina testeaza diferite variante, le verifica pentru ea, sa vada cum le simte ca executie, dar le testeaza si cu arbitrii, cum sunt primite ca notare.
Exercitiul prezentat in calificari (video):
- urcare pe aparat printr-un salt cu deschidere (valoare E);
- flic (valoare B) + salt cu deschidere (valoare C);
- cloche spre inainte (C) + flicul Kotchetkova (valoare D) +0.1 bonus de legare mixta;
- seria gimnica de 2 sarituri artistice: impuscacioara (valoare A) + sissone (valoare A);
- saritura artistica de tip cloche cu piciorul la cap (valoare E);
- Onodi (valoare D) + saritura artistica in sfoara (valoare B) + Omelianchik (valoare D) + 0.2 bonus legari mixte +0.1 bonus de serie;
- danilova inainte (valoare D) + saritura artistica cu piciorul la cap (valoare D) + 0.2 bonus de legare mixta;
- pirueta cu o intoarcere (valoare A);
- coborare printr-un dublu inapoi echer (valoare E).
Exercitiul prezentat in finala (video):
- urcare pe aparat printr-un salt cu deschidere (valoare E);
- flic (valoare B) + salt inapoi intins (valoare E) + 0.1 bonus de legare acro;
- cloche spre inainte (C) + flicul Kotchetkova (valoare D) +0.1 bonus de legare mixta;
- seria gimnica de 2 sarituri artistice: impuscacioara (valoare A) + sissone (valoare A);
- saritura artistica de tip cloche cu piciorul la cap (valoare E);
- Onodi (valoare D) + saritura artistica in sfoara (valoare B) + Omelianchik (valoare D) + 0.2 bonus legari mixte +0.1 bonus de serie;
- danilova inainte (valoare D);
- pirueta cu o intoarcere (valoare A);
- coborare printr-un dublu inapoi echer (valoare E).
Unde A=0.1p, B=0.2p si asa mai departe pana la I=0.9p.
Ca diferenta intre cele 2 integrale: in finala nu a mai facut saltul intins cu deschidere, ci a mers pe saltul intins pe doua picioare (avantaj la valoarea elementului). In schimb, nu a mai executat saritura la cap, pe care ar fi trebuit apoi sa o lege de danilova inainte, ceea ce a costat-o atat bonusul de 2 zecimi, cat si faptul ca i-a intrat saritura in sfoara in nota D, asa cum voi detalia mai jos.
In calculul notei D la barna, conform codului 2017, intra cele mai bune 8 elemente, dintre care minim 3 sa fie artistice, minim 3 acrobatice, iar diferenta de 2 la alegere.
Astfel, in calificari, Catalinei i-au intrat 3 elemente artistice (cloche-ul spre inainte, cloche-ul la cap si saritura cu piciorul la cap) si 5 elemente acrobatice (urcarea, coborarea, flicul Kotchetckova, elementul Onodi si elementul Omelianchik). In schimb, la exercitiul din finala a avut cloche-ul spre inainte, cloche-ul la cap si saritura in sfoara (la artistic) si urcarea, coborarea, saltul intins, flicul Kotchetkova si elementul Onodi (la acrobatic). Traduse toate acestea in note valorice: 6.0 (calificari) si 5.8 (in finala).
Insa, vestea cea buna este ca daca ar combina cele 2 variante, atunci nota ei de dificultate ar fi 6.2. Deloc rau! Sa-i tinem pumnii stransi pentru Doha si Cluj-Napoca! Tare, Cata!!!
Mihai
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Reply