GymNews – august & septembrie 2014

Luna august a fost o luna de foc pentru gimnastica artistica. Jocurile Olimpice ale Tineretului, Jocurile Pan-americane, Campionatele Nationale SUA, Campionatele Nationale ale Romaniei sau Cupa Rusiei au reprezentat pe rand, sau concomitent, dupa caz, punctele de atractie pentru toti cei implicati in fenomen. In schimb, inceputul lui septembrie a fost rezervat concursurilor amicale si verificarilor interne in vederea participarii la Mondialele din luna octombrie de la Nanning (China).

In continuare va voi prezenta un sumar al celor mai importante gymnews ale ultimelor saptamani:

Activitatea competitionala

Larisa Iordache si Andrei Muntean au castigat concursul de individual compus din cadrul amicului din Elvetia. In schimb, echipele Romaniei au terminat pe locul al doilea, fiind invinse de Germania. Rezultate si cateva concluzii aici.

Italia a castigat Cupa Novara, concurs la care au mai luat parte reprezentativele Spaniei, Belgiei si Suediei. Vanessa Ferrari a dovedit o forma buna de concurs prezentand printre altele si elemente noi: un Yurchenko 720 la sarituri si o desprindere Jaeger echer (sau apropiat) la paralele. La sol nu a mers pe varianta cea mai dificila de integral, insa tot a reusit sa obtina cea mai mare nota la acest aparat, din intreg concursul. Rezultate.

Larisa Iordache (individual compus, sarituri, paralele si sol), Andreea Munteanu (barna), Andrei Muntean (individual compus, inele si sarituri), Marius Berbecar (sarituri si paralele), Cristian Bataga (sol si cal) si Vlad Cotuna (bara fixa) sunt noii campioni nationali, tituluri obtinute in cadrul Nationalelor de la Sala Polivalenta din Bucuresti. Link-uri utile: rezultate complete | prezentarea concursul din perspectiva Puzzle Gym | 5 lucruri despre Campionatul National, articol Fangymnastics.

Cu toate ca initial s-a anuntat faptul ca Mustafina va sari peste Cupa Rusiei, Aliya ne-a facut o surpriza si a concurat. Si nu oricum ci dominand intreaga competitie prin castigarea concursului de individual compus (rezultate). Alla Sosnitskaya s-a impus la sarituri, iar finala de la paralele a marcat revenirea Viktoriei Komova, care a si castigat paralelul. Barna si solul au revenit tot Mustafinei, ea reusind doua execitii cu adevarat inedite prin legarile prezentate. Mentionez aici doar o combinatie de la sol: pirueta tripla cu piciorul la 180 legata de o pirueta normala cu doua rotatii. Aproape incredibil. Concursul masculin la individual compus a fost castigat de Nikita Ignatyevrezultate.

Statele Unite ale Americii a castigat titlul pe echipe la Jocurile Pan-Americane, atat in concursul feminin cat si in cel masculin. La individual compus, medaliile de aur au revenit MyKaylei Skinner (SUA) si lui Jossimar Calvo (Columbia) – rezultate. In finalele pe aparate, SUA si-a mai trecut in palmares 3 titluri, doua prin Skinner, la sarituri si sol, iar unul la paralele prin Ashton Locklear. Barna a revenit reprezentantei Guatemalei, antrenata de domnul Boboc, Ana Sofia Porras Gomez – rezultate finale pe aparate, femin si masculin.

Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Nanjing s-au concluzionat cu victoria Sedei Tutkhalyan (Rusia) si a lui Giarnni Regini-Moran (Marea Britanie). Cea mai buna clasare a reprezentantei noastre, Laura Jurca, a fost locul 4 in finalele de la sarituri si de la sol. Rezultate: individual compus feminin | individual compus masculin. Toate celelalte rezultate din finalele pe aparate – aici.


(c) FIG

Simone Biles si Samuel Mikulak si-au aparat cu succes titlurile nationale castigate anul trecut (rezultate feminin | rezultate masculin). In competitia dedicata juniorilor, titlurile au revenit lui Jazmym Foberg (fete) si lui Tristan Burke (baieti, 15-16 ani) si lui Kiwan Watts (baieti, 17-18 ani).

Romania

The Couch Gymnast a realizat doua interviuri cu Larisa Iordache si Andreea Munteanu la finalul amicalului din Elvetia- interviu Larisa | interviu Andreea.

Prin intermediul fundatiei care ii poarta numele, Nadia Comaneci a decis sa sprijine pregatirea a zece gimnaste prin acordarea unor burse pentru 1 an de zile. (sursa)

Un amplu material cu marea noastra campioana, Catalina Ponorlink.

Diana Teodoru, fosta componenta a lotului national al Romaniei, si sora sa mai mica, Teodora, se antreneaza in prezent in Belgia. (sursa)


(c) Puzzle Gym

In timp ce drumul spre Rio devine din ce in ce mai scurt, PuzzleGym a realizat un articol avantu-le ca protagoniste pe o parte dintre fetitele care au pornit pe lungul drum spre Jocurile Olimpice de la Tokyo (articol-interviu)

Selectia din cadrul campaniei Tara, tara, vrem campioane! a luat sfarsit la Deva. Au fost selectionate 31 de fetite care vor beneficia de burse in cadrul programului, lor alaturandu-li-se inca 12 pentru care parintii vor suporta cheltuielile legate de masa, cazarea fiind asigurata de clubul CNS Cetate Deva (sursa)

Tot in luna august s-a desfasurat si la clubul Steaua tabara din cadrul proiectului Tara, tara vrem campioane! Cantonamentul a avut loc la baza de antrenament de la Saftica (sursa si fotografii)

International

Aly Raisman, dubla campioana olimpica la Jocurile Olimpice de la Londra (echipa, sol), care a revenit in sala de antrenament in toamna lui 2013 dupa un an de pauza, a reusit sa isi recupereze aproape integral elementele, dar inca nu le-a integrat in exercitii. Ea va reveni oficial in octombrie cand va participa pentru prima data la un cantonament al lotului national dupa JO de la Londra (interviu)

Tot Aly Raisman a postat pe contul ei de twitter o poza de la sol. Din cate spune se pare ca a finalizat coregrafia noului ei exercitiu la sol:

Gabby Douglas isi doreste sa participe la cantonamentul de la ferma Karolyi in aceasta toamna si, totodata, sa inceapa sa concureze din 2015. Momentan, campioana olimpica absoluta de la Londra se antreneaza in Columbus, Ohio. (sursa)

Mary Lou Retton considera ca Simone Biles este cea mai talentata gimnastica pe care a vazut-o ea vreodata. Totodata crede ca Simone este invincibila. (sursa)

Simone Biles ar putea sa dea o mana de ajutor echipei masculine la cal cu manere – link

In urma Campionatelor Nationale ale Statelor Unite a fost decis lotul largit, acela care va intra in pregatire in vederea selectiei celor 6 gimnaste care vor face deplasarea la Campionatele Mondiale. Lotul este format din: Simone Biles, Kyla Ross, Maggie Nichols, Alyssa Baumann, Mykayla Skinner, Amelia Hundley, Madison Kocian, Ashton Locklear, Brenna Dowell si Madison Desch.

Daca fetele mai trebuie sa treaca prin filtrul Karolyi inainte de a primi biletul pentru Mondiale, echipa baietilor, aceea care va face deplasarea in China va fi formata din: Dalton, Leyva, Mikulak, Naddour, Orozco si Whittenburg (sursa)

Maggie Nichols a suferit o accidentare prin dizlocarea rotulei in cadrul Jocurilor Pan-Americane, iar sansele ei de a prinde Mondialele sunt sub semnul intrebarii.

O analiza comparativa a duelului dintre Simone Biles si Aliya Mustafina. Cine va castiga? Probabil se va aplica zicala “doi se bat si al treilea castiga”. Cine e al treilea in ecuatia asta? Secret! (link)

Gimnastul rus Denis Ablyazin a fost la un pas de a rata Campionatele Mondiale. Acesta nu a putut concura la Cupa Rusiei din cauza unor dureri puternice la genunchi. Insa in urma unui control la Munchen concluzia a fost ca nu e in pericol de a nu concura la Nanning. (sursa)

Aliya Mustafina a declarat dupa Cupa Rusiei ca intentia ei nu a fost sa castige medalii ci doar sa fie alaturi de colegele ei, impreuna sa fie o echipa. (sursa)

Ma antrenez, aceasta este victoria mea” – cuvintele Viktoriei Komova dupa Cupa Rusiei. Totodata, a afirmat ca nu se astepta sa o invinga pe Mustafina la paralele tinand cont de pauza pe care a avut-o. (articol)

Yao Jinan, una dintre componentele de baza ale echipei nationale a Chinei, a ajuns la lotul national in 2010, dupa ce a fost observata din intamplare de antrenorii nationali in ciuda unui parcurs ezitant ca si junioara cu pauze in antrenament. Inceputul cantonamentului alaturi de echipa nationala a fost presarat de incercari de fuga, dar pana in momentul Jocurilor Olimpice din 2012, Yao devenise una dintre componentele de baza ale echipei, ea concurand accidentata. Povestea carierei lui Yao Jinan si interviu cu antrenorul national al echipei Chinei (sursa)

Povestea micutei brazilience care a cucerit o lume intreaga la Jocurile Olimpice de Tineret – Flavia Saraiva. (link)

Ramanem in Brazilia ca sa o vedem pe principala speranta a brazilienilor pentru Jocurile de la Rio. Rebecca Andrade, cea care a ratat Jocurile de Tineret din cauza unei probleme de sanatate, lucreaza la una dintre cele mai grele desprinderi la paralele – un Tkatchev intins din roata pe talpi, ce poarta numele Tatianei Nabieva:

Jade Barbosa a suferit o accidentare la genunchi la inceputul lui august in timpul Campionatelor Nationale ale Braziliei si va trebui operata. Ea va rata probabil Mondialele de luna viitoare. (sursa)

Giulia Steingruber a dominat Campionatele Nationalele ale Elvetiei prin castigarea tuturor titlurilor puse in joc, cu exceptia finalei de la barna, aparat la care s-a impus Illaria Kaeslin. De o dominatie totala am avut parte in Ungaria, campionat national la care Noemi Makra nu le-a dat nicio sansa compatrioatelor sale. (rezultate)

Complexul Olimpic din Atena la 10 ani dupa desfasurarea Jocurilor Olimpice (fotografii)

Fizioterapeutul lotului de gimnastica al Marii Britanii explica modul de aparitie a rupturilor de ligament incrucisate anterioare (ACL) in gimnastica (sursa)

Diana & Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.