GymNews – vara 2015 pe scurt

Odata cu intrarea in linie dreapta catre Campionatele Mondiale de la Glasgow – prima etapa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio – revenim in forta cu GymNews-ul :).

Romania la competitiile majore in 2015

Campionatele Europene (Montpellier, Franta – aprilie) – 2 medalii – aur la sol prin Andreea Munteanu (prima medalie individuala importanta din cariera ei de senioara si al 13lea titlu european pentru Romania la barna) si argint la paralele prin Marius Berbecar (obtinuta dupa 11 ani de munca la lotul national). Acestea au fost completate de multiple calificari in finalele individuale.

La finalul ceremoniei de inchidere presedintele Federatiei Romane de Gimnastica a primit steagul oficial al competitiei ca reprezentat al urmatoarei tari organizatoare a Campionatelor Europene Individuale de Gimnastica Artistica. Dupa 60 de ani, Europenele revin in Romania in 2017.


Marius Berbecar –  medalie la paralele dupa 27 de ani de la bronzul lui Marian Rizan
(c) Carmen Manda / www.romgym.ro

Pe 30 mai, Romania a participat alaturi de Rusia, Italia si Columbia la un amical desfasurat la Torino. Cu o evolutie marcata de greseli si cu retragerea din concurs in ultimul moment al Dianei Bulimar, datorita unor dureri la genunchi, Romania a terminat pe locul 3 competitia pe echipe. Rezultate complete

Jocurile Europene (Baku, Azerbadjan – iunie) – 3 medalii – argint la barna si bronz la paralele pentru Andreea Iridon si bronz la paralele pentru Marius Berbecar. Echipa feminina a incheiat concursul pe locul 4. Competitia a marcat revenirea in competitii a Aliyei Mustafina si a Viktoriei Komova. Cele doua au condus echipa Rusiei la cucerirea primului titlu pe echipe al Jocurilor Europene, iar Aliya a castigat concursul individual compus. In concursul masculin s-a impus Oleg Verniaiev (Ucraina).

Andreea Iridon si primele medalii importante ca senioara
(c) www.cosr.ro

Festivalul Olimpic al Tineretului European (Tbilisi, Georgia – iulie) – Romania (reprezentata de Andreea Ciurusniuc, Ioana Crisan si Olivia Cimpian) a terminat fara medalie competitia, atat in concursul pe echipe (locul 4), cat si in concursul individual compus si pe aparate.

Activitate competitionala

Luna august ne-a ajutat sa tragem cu ochiul la stadiul de pregatire in care se afla adversarii nostri traditionali: Statele Unite, Rusia si China. In Statele Unite a inceput procesul de selectie al echipelor pentru Campionatele Mondiale de la Glasgow cu cele doua competitii traditionale – Secret US Classic despre care am scris mai multe aici si Campionatele Nationale, castigate pentru a 3a oara consecutiv de Simone Biles si Sam Mikulak. Simone Biles a fost urmata in clasamentul general de Maggie Nichols (desemnata de Martha Karolyi ca gimnasta cu cel mai mare grad de progres in 2015) si Alexandra Raisman. In competitia junioarelor s-a impus Laurie Hernandez. Rezultate individual compus si finale pe aparate, inregistrarile exercitiilor din concurs si galerie foto. In urma concursului, Federatia a anuntat numele gimnastelor ce sunt invitate in cantonament in scopul selectarii celor 6 fete ce vor reprezenta Statele Unite la Campionatele Mondiale – lista gimnaste.

China a participat si dominat alaturi de Japonia Campionatele Asiei desfasurate la inceputul lunii august. Titlul pe echipe a fost adjudecat de Japonia, in conditiile in care China nu a putut conta pe cateva dintre gimnastele sale de baza. Chiar si in aceste conditii, trebuie mentionat faptul ca ambele echipe au avut in competitia pe echipe (desfasurata dupa acelasi principiu ca si calificarile Campionatelor Mondiale din octombrie care vor oferi echipelor biletele spre Jocurile Olimpice sau catre competitia de recalificare – 4 note din 5 evolutii) totaluri care le indreptatesc sa ridice pretentii la doua dintre cele 8 locuri de ofera calificarea directa pentru Rio. Rezultate complete; video si comentarii

Rusia a participat in ultima saptamana a lunii august la un amical alaturi de Azerbadjan. La concurs au participat majoritatea gimnastelor consacrate, mai putin Aliya Mustafina, dar ele nu au concurat la capacitate maxima. Competitia a fost dominata de Evgeniya Shelgunova, care a castigat concursul individual compus cu 57.7 puncte, urmata de Seda Tutkhalyan si Daria Spiridonova. Maria Paseka a castigat concursul la sarituri si Viktoria Komova la paralele (sursa). Ksenia Afanasieva a concurat la un singur aparat, avand o evolutie sovaielnica. Rezultate complete si Galerie foto

Alte stiri – Romania

Catalina Ponor si Marian Dragulescu reprezinta marile reveniri ale anului 2015 in gimnastica romaneasca.

Catalina a oferit un amplu interviu dupa o luna in cantonamentul de la Izvorani in care a vorbit despre motivatie, realizari, tinte, concurenta benefica ce ar trebui sa existe in cadrul lotului, istoria ei cu paralelele, incurajarile doamnei Bitang sau cea mai draga medalie – aurul olimpic pe echipe de la Atena. Interviul integral

Marian Dragulescu doreste sa revina pe 6 aparate pentru a ajuta echipa sa se califice la Jocurile Olimpice de la Rio. El ne tine la curent cu evolutia antrenamentelor sale cu ajutorul unor clipuri pe youtube: video 1 – sol si bara fixa, video 2 – sol si bara fixa si video 3 – cal cu manere si sarituri.

Mariana Bitang, antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastica al Romaniei a oferit un interviu in care a vorbit despre revenirea in pregatire a Catalinei, accidentarea usoara a Larisei si neparticiparea ei la Campionatele Europene si sistemul actual de antrenament din Romania, considerat de dumneaei depasit (interviul integral).

Sandra Izbasa si-a anuntat si ea dorinta de a reveni in gimnastica de performanta. Sandra se antreneaza momentan la Lia Manoliu incercand sa revina in forma de concurs (sursa).

Echipa Frantei s-a aflat la finalul lunii iulie in cantonament la Izvorani in vederea pregatirii pentru Campionatele Mondiale (sursa).

Alte stiri –  International

Operata in toamna lui 2014 din cauza unei rupturi a ligamentelor la genunchi, Roxana Popa (Spania) inca se lupta cu problemele de sanatate si nu este momentan complet refacuta in vederea Campionatelor Mondiale.

Simone Biles a trecut la profesionism, fapt ce va face imposibila participarea ei in cadrul campionatului universitar al Statelor Unite. Biles anuntase anterior ca va concura pentru UCLA (sursa).

Conform declaratiilor facute de Martha Karolyi in timpul Campionatelor Nationale ale SUA, McKayla Maroney, dubla campioana mondiala la sarituri si vice-campioana olimpica la acest aparat, se confrunta in continuare cu probleme de sanatate care o impiedica sa se antreneze corespunzator.

Lauren Mitchell, cea mai de succes gimnasta australiana, detinatoare a unui titlu mondial si a doua medalii mondiale de argint, a suferit o ruptura a ligamentelor anterioare incrucisate de la genunchi in timpul pregatirii pentru Universiada din aceasta vara. Lauren a anuntat ca nu se va retrage ci va incerca sa revina si sa participe la Jocurile Olimpice de la Rio (sursa).

Rebecca Andrade, cea mai mare speranta a Braziliei pentru JO de la Rio, a suferit in aceasta vara, in timpul antrenamentelor pentru Jocurile PanAmericane o ruptura a ligamentelor anterioare incrucisate de la genunchi in timp ce antrena cea de-a doua saritura. Perioada de recuperare este estimata la 6-8 luni. Brazilia va incerca sa se califice direct la Rio in absenta ei. (sursa).

Alte sportive care au suferit ruptura a ligamentelor anterioar incrucisate anul acesta: Gabby Jupp (Marea Britanie), Joanna Adlerteg (Suedia), Kim Janas (Germania), Kim Bui (Germania), Anastasia Grishina (Rusia). De asemenea Noel van Klaveren (Olanda) a suferit o operatie la glezna in luna mai.

Sursa foto (Andreea Munteanu):  (c) Carmen Manda / www.romgym.ro

Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.