La multi ani, Dan Grecu!

Photobucket

Astazi, 26 septembrie, Dan Grecu isi sarbatoreste ziua de nastere. Prin aceasta am dori sa-i uram din toata inima La multi ani!, multa sanatate si putere de munca din noua functie de antrenor coordonator al celor doua loturi de gimnastica masculina ale Romaniei. Dorim, de asemenea, sa ii multumim pentru rezultatele deosebite obtinute pentru Romania atat ca gimnast cat si ca antrenor.

Iata cateva din rezultatele obtinute de-a lungul carierei de gimnastul Dan Grecu:

– Campion national, multiplu campion balcanic intre anii 1972-1980
– Campionatul european din Franta – Grenoble (1973): argint la inele, obtinand astfel prima medalie la un concurs international de anvergura pentru gimnastica masculina din Romania
– Campionatul mondial din Bulgaria – Varna (1974): aur la inele (prima medalie mondiala de aur din gimnastica romaneasca, atat feminina cat si masculina)
– Campionatul european din Elvetia – Berna (1975): aur la inele
– Campionatul mondial din Franta – Strasbourg (1978): bronz la inele
– Campionatul mondial din SUA – Forth Worth (1979): argint la inele

Jocurile olimpice:
– 1972 (Muenchen): locul 7 cu echipa ( Dan Grecu, Petre Mihaiuc, Gheorghe Paunescu, Mircea Gheorghiu, Nicolae Oprescu si Constantin Petrescu)
– 1976 (Montreal): bronz la inele ( prima medalie olimpica din istoria gimnasticii masculine din Romania) ; locul 6 cu echipa ( Dan Grecu, Ion Cheiches, Nicolae Oprescu, Sorin Cepoi, Mihai Bors si Stefan Gal – actual antrenor secund al lotului); locul 4 la sarituri
– 1980 (Moscova): locul 6 la inele ( nu a putut evolua in finala din cauza unei rupturi de biceps); locul 4 cu echipa ( Dan Grecu, Kurt Szilier, Aurelian Georgescu, Sorin Cepoi, Nicolae Oprescu si Romulus Bucuroiu)

Ca antrenor al lotului masculin (intre anii 1984-2008), Dan Grecu a contribuit la obtinerea a numeroase medalii europene, mondiale si olimpice. Indiscutabil cea mai valoroasa este medalia de bronz obtinuta de echipa nationala a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Atena, prima medalie olimpica pe echipe din istorie pentru tara noastra. Acest succes a venit dupa ce aceeasi echipa reusea sa cucereasca, in acelasi an, nu mai putin de 5 medalii de aur din 8 posibile la Europenele de la Lausanne. Numerosi gimnasti, printre care si multiplii medaliati Dan Burinca, Marius Gherman, Marius Urzica, Ioan Suciu, Dan Potra, Marian Dragulescu, au fost elevii acestui antrenor extraordinar si ai echipei coordonate de acesta.

Din pacate nu sunt multe informatiile despre Dan Grecu, dar, pentru cei ce vor sa-l cunoasca mai bine, recomandam urmatoarele articole:

“Dan Grecu: Despre mine” (sursa: dangrecu.ro)
“De mic imi placeau tumbele” (sursa: Jurnalul National)
“L-au tradat muschii” (sursa: Libertatea)
“Beijingul ar putea fi ultima olimpiada pentru Dan Grecu” (sursa: Adevarul)
“Dan Grecu, coordonator al loturilor masculine” (sursa: Mediafax)
“Dan Grecu renunta la lotul olimpic” (sursa: Prosport)

Am fi dorit sa existe mai multe filmulete cu Dan Grecu, mai ales cu evolutiile sale fantastice la inele, dar nu am putut gasi decat unul, cu exercitiul sau de la sol din 1976. Vizionare placuta:)

Ioanavol & Mikeyy

3 Responses to La multi ani, Dan Grecu!

 1. Monica says:

  :))) Ce exercitii erau pe vremea aia! Toti puteau fii campioni:)
  De fapt vroiam sa-i urez lui Dan Grecu La Multi Ani! si o viata lunga alaturi de gimnastica romaneasca.

 2. Pai asa aratau exercitiile pe vremea aia…e si normal, au trecut 30 de ani de atunci. In plus dl Dan Grecu nu a fost un specialist la sol….nici nu a luat vreo medalie la acest aparat.
  Din pacate doar acest exercitiu l-am gasit..ne-am fi dorit un exercitiu de la inele – aparatul forte, dar deocamdata nu am gasit.

  La multi ani, Dan Grecu !!!! 😉

 3. Mia says:

  Ma alatur si eu cu urari de sanatate pentru domnul Dan Grecu.

  Prima data am vazut o poza de la inele,cred ca dupa ce a iesit campion mondial la Varna,in revista “Sportul”,evident in alb-negru,stiam de “crucea” de la inele dar inca nu vazusem gimnastica la tv,habar nu aveam cum arata un exercitiu.
  Mi-as dori sa vad inregistrari de-atunci de la inele.

  Ii multumesc domnului Grecu pentru ce a facut pentru gimnastica romaneasca,atit ca sportiv cit si ca antrenor si ii doresc sa se bucure de o viata linistita si senina,alaturi de familie(am vazut la Ploiesti ce nepotica dulcica are!)si de cei care-l pretuiesc.

  La multi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.