GymNews – 02 aprilie 2014

Sinteza celor mai importante noutati din saptamana 24 – 30 martie 2014.

Stirea saptamanii

Federatia Romana de Gimnastica si grupul OMV-Petrom au semnat un parteneriat in valoare de 2.5 milioane de euro, ani ce vor fi investiti atat in lotul olimpic cat si intr-un amlu proces de selectie la nivel de copii si organizarea a 6 centre regionale de pregatire (Onesti, Deva, Bucuresti (2), Timisoara si Constanta) care vor urma un program comun de antrenament. (sursa)


(via TCG)

Activitate competitionala

In perioada 26-28 martie s-a desfasurat etapa de cupa mondiala de la Doha la care Romania a fost reprezentata de 2 gimnaste – Larisa Iordache si Diana Bulimar si de 3 gimnasti – Andrei Muntean, Marius Berbecar si Vlad Cotuna. Larisa Iordache a castigat trei medalii de aur la sarituri (media 14.337 cu un Yurchenko cu doua suruburi – 5.80 – si Tsukahara intinsa cu un surub – 5.20), la barna (14.850) si sol (14.425), dar nu s-a calificat la paralele in urma unei ratari.


Podiumul de la sol @ Doha World Cup

Diana Bulimar, aflata la primul concurs dupa accidentarea suferita la inceputul lui septembrie 2013, a castigat medalia de argint la sol (14.300, 5.70) si s-a clasat pe locul 4 la barna (13650, 5.30).

Concursul baietilor, finalele au fost presarate cu ratari sau greseli minore care i-au impriedicat pe gimnastii tricolori sa urce pe podium. Andrei Muntean s-a aflat cel mai aproape de podium terminand pe locul 4 atat in finala la sarituri (15.125 – 6.0 si 5.6) cat si in cea la inele (15.4 din 6.6). Andrei a venit cu elemente noi la ambele aparate. Calificat de pe primul loc in finala de la paralele, Marius Berbecar a avut o greseala majora in exercitiu din finala, terminand abia pe locul 7 (13.450 din 5.9). Vlad Cotuna nu s-a calificat in niciuna dintre finalele aparatelor la care a concurat, concursul baietilor desfasurandu-se la un nivel mult mai ridicat decat cel al fetelor.

Rezultate complete|Fotografii|Inregistrari cu evolutiile din finale ale romanilor

Cronici ale concursului feminin si cateva evolutii interesante ale gimnastelor straine puteti gasi in materialele realizate de Couch Gymnast: calificari, finalele de la sarituri si paralele si finalele de la barna si sol.

In urma concursului de la Jesolo Couch Gymnast a realizat o cronica  foarte interesanta referitoare la echipele de senioare si junioare trimise de Romania la acest concurs. De asemenea exista materiale si despre echipele Italiei, Statelor Unite si Australiei.

In acest final de saptamana s-au desfasurat Campionatele Marii Britanii. Trendul ascendent inrefistrat de gimnastica artistica din aceasta tara s-a confirmat si in cadrul acestei competitii. Concursul individual compus al junioarelor a fost castigat de Amy Tinkler (55.250) care si-a adjudecat si titlul la sol, alaturi de Catherine Lyons (13.6), medalia de argint la sarituri si cea de bronz la paralele. In concursul senioarelor titlul la individual compus a fost castigat de Rebecca Tunney (56.750) urmata de Rebecca Downie (56.350). Finalele la barna si paralele le-au confirmat ca specialiste la aceste aparate, fiind castigate de Rebecca Tunney (15.4) – paralele si Rebecca Downie (15.15) – barna.

Rezultate (individual compus & finale pe aparate) si inregistrari.

In aceste zile sunt in plina desfasurate Campionatele Africii, primul concurs de calificare pentru gimnastica artistica in vederea Jocurilor Olimpice ale Tineretului ce se vor desfasura in Nanjing in luna august. Gimnastele din Romania se vor lupta pentru calificare la Campionatele Europene din luna mai. (link)

Romania

Liliana Cosma, antrenor principal la centrul olimpic de junioare de la Deva, a oferit un amplu interviu in care vorbeste despre primul sau contact cu gimnastica de performanta ca si sportiva  si medaliata nationala, despre cariera in antrenorat, performantele recente ale fetitelor pe care le antreneaza cat si despre greutatile pe care le intampina in prezent aceasta ramura sportiva in special la nivel de baza de selectie si care spera sa fie depasite cu ajutorul noului parteneriat public-privat semnat in aceasta saptamana intre Federatia de Gimnastica si Petrom.

Andreea Raducan rememoreaza parcursul sau in gimnastica si decizia de a nu continua drumul in aceasta disciplina prin antrenorat, ci de a se implica in proiecte de comunicare si promovare a acestui sport.

Corina Ungureanu doreste sa candideze pentru un loc in Parlamentul European. (link)

Statele Unite

Operatia suferita de McKayla Maroney a fost o reusita, iar gimnasta a inceput terapia fizica in aceasta saptamana. Atat McKayla cat si antrenorii sai sunt optimisti si spera la o revenire rapida, gimnasta planuind sa-si creasca dificultatea exercitiilor pentru a face fata competitiei sportivelor mai tinere. (sursa)

Daca ar putea elimina un aparat din gimnastica feminina McKayla Skinner ar renunta la barna, iar daca ar trebui sa concureze la un aparat dintre cele ale baietilor ar alege inelele. Interviu Couch Gymnast – link.

Ultimele vesti din campionatul interuniversitar al Statelor Unite – link.

Rusia

Saptamana aceasta se vor desfasura Campionatele Rusiei. Programul competitiei este disponibil multumita Rewriting Russian Gymnastics. ). Couch Gymnast a realizat un material in care subliniaza asteptarile ce s-au format in legatura cu evolutia la acest concurs a celor mai titrate gimnaste din Rusia – Viktoria Komova si Aliya Mustafina.

Tatiana Nabieva afirma intr-un interviu acordat Wogymnast ca accidentarea suferita in timpul antrenamentelor de la Campionatul Mondial de la Anvers, 2013 a fost motivul care a contribuit decisiv la retragerea ei. Referitor la clipurile in care apare antrenandu-se, Tatiana explica faptul ca va concura la Campionatele Rusiei pentru echipa sa de club (Sankt-Petersburg) si ca nu exclude total o revenire, dar pentru moment antreneaza copii si vrea sa ramana in forma. Alte declaratii interesante puteti gasi in interviul complet. (link)

China

Gimnastele din China par a lucra la noi elemente extrem de spectaculoase. Shang Chunsong lucreaza la un salt intins cu 4 suruburi la sol, dupa ce abia anul trecut acest element a fost executat pentru prima data in gimnastica masculina de catre Kenzo Shirai. Tan Jiaxin pare sa fi invatat saritura Amanar (Yurchenko cu 2 suruburi si jumatate), Yao Jinan antreneaza o noua coborare la paralele si nu va mai concura la individual compus in acest an iar Deng Yalan antreneaza a doua saritura ca si dificultate din codul feminin – Tsukahara cu doua suruburi si jumatate (6.7 nota de plecare) – sursa.

International

Intr-un interviu acordat Couch Gymnast, Amy Tinkler, speranta Marii Britanii pentru Jocurile Olimpice de la Rio,  afirma ca si-ar dori un exercitiu mai lung la sol (cu vreo 6 diagonale) si ca i-ar placea sa concureze la bara fixa.

Un scurt interviu cu Beth Tweddle despre viata ei dupa retragere si actualul an competitional:

Rebecca Tunney, care la 15 ani a facut parte din echipa care a reprezentat Marea Britanie la Jocurile Olimpice de la Londra, isi doreste sa concureze si la Rio in 2016 si sa calce pe urmele lui Beth Tweddle ca si performante pentru a inspira si alte gimnaste. (interviu)

Noel van Klavaren nu a participat la competitia interna ce a avut loc in Olanda in vederea selectiei echipei pentru Campionatele Europene ca urmare a unor probleme de sanatate ale tatalui sau. Eythora Thorsdottir nu a participat nici ea fiind accidentata. Astfel cele doua sunt, cel putin teoretic, excluse din echipa pe care Olanda o va deplasa la Campioantele Europene. (sursa)

Gimnastica Ritmica

Pe 12 aprilie va avea loc la sediul UNEFS Memorialul Ileana Sima, concurs de va reuni pestr 70 de copii de la sase cluburi de gimnastica ritmica si aerobica. (link)

DIANA

Fangymnastics @ Facebook|Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.