3 exercitii care mi-au placut in weekend

Editia din acest an a Campionatelor Europene de gimnastica artistica (13 – 19 aprilie) bate la usa. Au ramas mai putin de 30 de zile pana cand Montpellier (Franta) va gazdui intrecerea continentala, dar pana atunci calendarul competitional este incarcat cu etape de Cupa Mondiala, intreceri nationale sau chiar concursuri amicale, toate avand acelasi scop – testarea elementelor si a integralelor pregatite peste iarna, in perioada de acumulare.


Logo-ul Campionatelor Europene 2015
sursa: ueg.org

Gimnastica romaneasca va lua startul oficial in acest sezon la sfarsitul saptamanii, odata cu participarea la Cupa Mondiala de la Cottbus, competitie la care vor lua parte Andreea Munteanu si Andreea Iridon. Andreea la puterea a doua, altfel spus. Bafta multa!

Revenind, in weekendul ce tocmai s-a incheiat am putut sa ne facem o prima impresie cu privire la forma sportivelor din Anglia, Olanda sau chiar Franta, tari care au organizat intreceri nationale in vederea selectiei pentru Campionatele Europene.

Urmarind desfasurarea evenimentelor, 3 exercitii mi-au atras atentia in mod deosebit:

Becky Downie si un paralel conturat in jurului Tkatchev-ului

Campioana europeana en-titre la paralele a prezentat la Campionatele Angliei un nou exercitiu, sau mai bine zis un integral restructurat, care ii va aduce in final cateva zecimi in plus la nota de dificultate. Asa cum ne-a obisnuit deja, Becky pune foarte mult accent pe desprinderi, in diverse combinatii, totul insa invartindu-se in jurul saltului Tkatchev. De mentionat este si faptul ca Downie are o desprindere care ii si poarta numele in codul de punctaj, inca din anul 2010 – un Tkatchev echer executat direct dintr-un stalder departat. Celelalte desprinderi prezentate de ea sunt: Tkatchev departat executat direct dintr-o roata libera (elementul Hindorff) si un Tkatchev echer executat direct tot dintr-o roata libera (elementul Shang).

Daca Tkatchev-ul este punctul forte al britanicei, atunci adversara ei directa la Europene, rusoiaca Daria Spiridonova, va raspunde cu stalderul apropiat in diverse variante de intoarceri. Va castiga Tkatchev-ul sau stalderul apropiat? Downie sau Spiridonova? Sau putem opta si pentru a treia varianta: se bat ele doua si va castiga o a treia sportiva. In gimnastica orice este posibil, dupa cum bine stim!

VIDEO

Eythora Thorsdottir  – spectacol artistic pe barna

Reprezenta Olandei de origine islandeza, Eythora Thorsdottir, este una dintre piesele de baza ale echipei olandeze si, totodata, una dintre sperantele lor pentru o clasare cat mai buna in competitiile individuale. Barna este fara indoiala aparatul ei preferat si locul unde isi pune in valoare calitatile artistice pe care le poseda. Prin cascada de elemente prezentate, ne demonstreaza ca nu ai nevoie neaparat de ”big skills” pentru a avea o nota competitiva, cu toate ca nu sunt multe gimnaste in lume care pot face legarile artistice/mixte prezentate de Eythora. Din punctul meu de vedere aceasta barna este un exercitiu pe care as vrea sa-l revad in finala pe aparate de la Montpellier.

Cateva exemple de legari inedite din exercitiul ei:

  • saritura in sfoara + danilova laterala + pirueta simpla cu o intoarcere;
  • pirueta cu piciorul la 90 grade + cloche simplu spre inainte + pirueta cu piciorul la 180 grade;
  • flic inapoi cu 180 grade (Mostepanova) + pirueta Illusion.

VIDEO

Catherine Lyons si muzica celor de la Evanescence

Catherine Lyons a facut senzatie anul trecut cu exercitiul ei de la sol, care i-a si adus titlul continental la junioare. Din nou, nu este vorba de un exemplu de integral care inglobeaza cele mai dificile elemente din codul de punctaj, ci este un exercitiu care atrage atentia prin modul in care este structurat si prezentat. Lyons are talentul de a-si transforma solul intr-un tot unitar. As face o paralela cu patinajul, acolo unde tranzitia dintre elemente este una dintre cele mai importante componente ale unui program. Exact acest lucru a adus Lyons in solul ei, reusind sa se remarce si sa iasa in fata. La nationalele Angliei din weekend si-a prezentat noul sol, surprinzad prin alegerea muzicala – Evanescence. Interesant, nu-i asa?

Pe Catherine nu o vom vedea la Europene, dar nici la Mondiale. Asta deoarece este inca junioara (15 ani), insa cu siguranta va reprezenta Marea Britanie la Festivalul Olimpic al Tineretului European din aceasta vara.

VIDEO

Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.