Steliana Nistor la 19 ani

Maine Steliana (sau Stela pentru apropiati) implineste frumoasa varsta de 19 ani. Am ales acest moment pentru a ne reaminti momentele frumoase (si cele mai dureroase) din cariera acestei gimnaste valoroase, o gimnasta care, nu de putine ori, a strans din dinti pentru a ajuta calificarea si urcarea pe podium a echipei Romaniei. 

Photobucket

Steliana Nistor este, fara doar si poate, cea mai completa gimnasta pe care o are Romania in momentul de fata. Vice-campioana mondiala absoluta in 2007, Steliana Nistor este o aparitie inedita in paginile de istorie ale gimnasticii romanesti, fiind recunoscuta pentru exercitiul ei foarte dificil de la paralele. Este cunoscut faptul ca Romania nu a excelat in ultimii 20 de ani la acest aparat, foarte putine gimnaste reusind sa se impuna in adevaratul sens al cuvantului. Steliana, insa, se inscrie in randul acestora. Mai mult decat atat, este si gimnasta care a reusit sa rupa « mitul » gimnastelor junioare campioane care nu au reusit sa confirme ca senioare.

Prima aparitie a Stelianei ce a atras atentia asupra potentialului sau a avut loc in 2002 la Campionatul National de gimnastica de la Sibiu – anul retragerii campioanei olimpice Andreea Raducan. Se poate spune ca in acea sala de la Sibiu, orasul natal al Stelianei, a avut loc predarea stafetei de la o veterana catre o mica speranta a gimnasticii din Romania.  

Anul 2003 a reprezentat debutul Stelianei pe podiumul international. Chiar daca era doar o junioara, Stela reusea sa impresioneze pe toata lumea, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Unul dintre cele mai importante momente ale carierei a fost Campionatul European de juniori din Amsterdam 2004. Atunci, Steliana a reusit sa se impuna si sa devina campioana europeana absoluta,  Spectatorii olandezi si specialistii au fost marcati de evolutia micutei ce reusea sa insumeze un punctaj mai mare chiar decat gimnastele participante in finala similara dedicata senioarelor, gimnaste care peste cateva luni aveau sa isi dispute medaliile olimpice. Atunci Stela a mai castigat argintul la sarituri si aurul la sol, invingand-o pe colega ei de echipa, viitoarea campioana olimpica la acest aparat, Sandra Izbasa. De asemenea, la Campionatul National din acel an,  nu a avut rivala, ea castigand toate titlurile puse in joc. Astfel, anul 2004 poate fi numit unul plin de succes pentru Steliana.

 

In perioada urmatoare, insa, Steliana a avut parte si de ghinion. Din pacate, a suferit o accidentare care a tinut-o departe de gimnastica aproape 1 an de zile. Nimeni nu mai credea ca va reusi sa redevina ceea ce era in 2004, dar puterea, ambitia si munca depusa de ea au ajutat-o sa revina in activitate si, pas cu pas, sa recupereze timpul pierdut, timp care, se stie, valoreaza enorm in gimnastica. 

Incepand cu anul 2006, Stela a reinceput sa concureze. Prima competitie importanta a fost Campionatul European din 2006 de la Volos, unde a evoluat doar la paralele. Chiar daca a facut doar un aparat, deja se putea observa cat de mult a progresat si cat de mult isi doreste sa fie iar in frunte, pe treapta cea mai inalta a podiumului. Peste doar jumatate de an, Steliana facea deja 4 aparate, exercitiul la paralele il imbunatatise, iar sfarsitul Campionatelor Mondiale de la Aarhus din Danemarca o regaseau pe locul 4 in finala de la individual compus, un loc extraordinar de bun pentru o gimnasta care abia de cateva luni reincepuse antrenamentele in sistem normal. 

Steliana nu s-a oprit insa aici. Isi dorea din ce in ce mai mult, vroia sa fie printre primele 3 gimnaste ale lumii. De la un concurs la un altul se observa cum exercitiul ei de la paralele crestea in dificultate…la fiecare concurs aparea cu cate o noua desprindere sau isi ingreuna trecerea de pe o bara pe alta, devenind, astfel, o candidata importanta la podium la Europenele din 2007 de la Amsterdam. Acolo a reusit sa devina vice-campioana europeana la paralele, un aparat la care Romania era considerata in ultimii 20 de ani “paralela”, dar si sa cucereasca medalia de bronz in finala de la barna, un alt aparat forte al Stelianei.

La Mondialele din septembrie 2007 (Stuttgart, Germania), Steliana si-a vazut o mare parte din vis indeplinit. Reusise sa urce pe podiumul cel mai important pentru o gimnasta – podiumul de la proba de individual compus. Fiind ultima gimnasta din concurs, Stela a reusit sa se concentreze si sa realizeze cel mai curat sol din cariera ei de pana in acel moment, obtinand, in final, medalia de argint. De asemenea, a mai reusit o medalie de argint si la barna, unde a invins-o si pe campioana olimpica din 2004, revenita in activitate cu cateva luni inaintea competitiei, Catalina Ponor. 

Anul 2008 a inceput cu mici probleme de sanatate pentru Steliana. Durerile de spate si de genunchi nu o lasau sa se antreneze asa cum isi dorea. Dar nimic nu o putea tine departe de visul ei – acela de a ajunge la Olimpiada de la Beijing. Chiar inainte de Europenele din Franta Steliana declara pentru o publicatie de sport “mai bine obosesc antrenandu-ma decat sa simt dureri”. In pofida acestor probleme, la Europene a reusit sa devina campioana europeana cu echipa si, de asemenea, sa-si apere argintul de la paralele, dovedind, inca o data, ca este o gimnasta talentata si un lider al actualei echipe a Romaniei. Steliana a reusit si cel mai bun total pe 4 aparate si ar fi avut adevarate sanse la aurul european, dar, din pacate, in acel concurs n-a existat o competitie de individual compus.

Au urmat Jocurile Olimpice de la Beijing, cea mai importanta competie din viata oricarei gimnaste. Ghinionul, insa, nu a stat nici acolo departe de Steliana. Durerile de spate i-au pus foarte multe probleme, iar Stela a fost nevoita sa faca infiltratii pentru a putea concura. A reusit, impreuna cu celeltalte fete, sa aduca medalia de bronz pentru Romania, un bronz de aur pentru suporterii adevarati ai acestui sport. De asemenea, locul 5 obtinut de ea la individual compus, dupa un concurs extrem de dificil si practic fara ratare din partea adversarelor ei,  este unul extraordinar in conditiile in care Steliana era, deja, la a treia zi de concurs complet, dupa infiltratii si cu dureri mari. Felicitari, Steliana ! Esti o adevarata campioana !!

Acum, inaintea zilei de 15 septembrie (ziua ei de nastere), Stela se afla la o rascruce de drumuri…va trebui sa aleaga pe ce drum va merge in continuare: va continua sa se antreneze impreuna cu celelalte fete sau se va retrage din activitatea competitionala???. Noi, fanii ei, bineinteles ca pe de o parte ne-am dori sa continue, fiind, dupa cum am zis, cea mai completa gimnasta din lotul Romaniei si cea mai valoroasa la paralele. Dar, tinand cont de problemele de sanatate cu care se lupta de ani de zile, nu putem sa nu ne gandim ca o viata normala, de adolescenta studenta, ar fi, poate, mai potrivita pentru ea in acest moment. Oricare ar fi decizia ei, insa, am vrea sa stie ca noi suntem alaturi de ea si ca ii uram succes in toate!  

Haide Stelaaa!!!…numai tu stii daca mai merge sau nu!!! 

Mikeyy, Crisloregym & Ioanavol

22 Responses to Steliana Nistor la 19 ani

  1. Mihai Cinpoeru says:

    La multi ani, Stela!

    Pentru noi tot campioana esti, fie ca ramai, fie ca te retragi.
    Ar fi frumos sa ramai in gimnastica, pentru ca Romania are in continuare nevoie de tine. Trebuie sa fi puternica, sa treci peste probleme (totusi,nu e bine sa iti risti sanatatea, adica sa risti sa ai probleme grave, Doamne fereste!).

  2. Alexa says:

    Stela noi te iubim si iti admiram puterea de a continua si de a trece peste problemele de sanatate! Sper ca durerile sa inceteze, sa iti revii incet incet si sa nu renunti la visul de a fii pe cea mai inalta treapta, pentru ca altfel probabil vei regreta ca ai muncit atatia ani pentru a ajunge la un nivel asa inalt si apoi ai renuntat prea repede la acest vis.

  3. Alexa says:

    La Multi Ani! Sa te gandesti foarte bine la ceea ce vrei sa faci si sa stii ca multi oameni te apreciaza si sunt cu sufletul alaturi de tine si orice alegere vei face, daca pentru tine va fii cea mai buna atunci asa va fii si pentru noi. Te iubim!!!

  4. mady_6_89 says:

    La multi ani Stela!

  5. mira says:

    La multi ani Steliana! Iti doresc multa sanatate si sper sa iei decizia cea mai buna,pentru tine!!!

  6. Mia says:

    Foarte frumos articolul,felicitari autorilor.
    Este complet si scris cu multa dragoste si cum altfel ar fi putut fi,din partea unor sustinatori adevarati?

    Am revazut cu placere evolutiile Stelei;ce atitudine avea de mica,era hotarita sa arate ce poate!
    Stela este o gimnasta completa,foarte talentata si deosebit de muncitoare,cu mult bun-simt si modestie,o sportiva cu un caracter frumos.
    Mare pacat ca,din cauza accidentarilor grave,Stela n-a putut atinge performantele la care o indreptateau talentul si munca ei.De multe ori a trecut peste suferinta fizica si emotionala,si spun acest lucru cu gindul la finala de la paralele de la campionatul european;nu e usor deloc sa faci cel mai bun exercitiu si sa vezi cum medalia de aur merge la altcineva,din considerente subiective.Pentru mine Stela este campioana europeana la paralele!

    Urarile de aniversare le voi face miine.

  7. Auri says:

    La multi ani Steliana!
    Sa fii sanatoasa,sa fii fericita,sa faci in continuare ceea ce iti doresti cel mai mult,si indiferent daca vei continua sau nu gimnastica esti si vei ramine o mare campioana.Mult succes in tot ce vrei sa faci.

  8. vlad says:

    La multi ani Steliana! Sa fii sanatoasa si fericita, sa ai noroc in toate! Succes cu facultatea si daca mai poti, succes in continuare cu gimnastica! Felicitari pentru evolutia frumoasa de la olimpiada!

  9. angel says:

    Happy Stela birthday, I wish you the good health and want all my happiness.
    Angel of France

  10. Maxmold says:

    La Multi ani Steluta!

    Mult succes si multa sanatate!!!

  11. catalin says:

    Felicitari pentru articol, Mihai, Ioana si Cristina! Mi-a mers la suflet. Un articol de nota 10 (zece)!

  12. Cristina says:

    Frumos articol:) Chiar daca urarile mele vin putin mai tarziu…LA MULTI ANI, Stela!!!!!!

  13. Andrei says:

    La multi ani Stela! Frumos articol si scris din suflet. Insa din pacate nu e chiar asa realist in ceea ce priveste rezultatele la paralele ale Stelianei in contextul gimnasticii romanesti. Articolul vrea sa sugereze ca Romania a fost “paralela” la paralele in ultimii 20 de ani.
    Sa nu uitam si sa ignoram gimnastele din generatiile anterioare (cateva exemple): Lavinia Milosovici a castigat aur iar Mirela Pasca a castigat bronz la paralele la campionatele mondiale din 1992 Paris. Milosivici + Pasca au terminat pe locul 4 la paralele la olimpiada din Barcelona. Oana Petrovschi a castigat medalia de argint la paralele in 2002 la campionatele mondiale din Debrecen. Nu am numarat medaliile europene ale acestor gimnaste la paralele. Sunt convins ca daca sap mai gasesc si alte gimnaste care au luat medalii la paralele in ultimii 20 de anii. Cu tot respectul pt munca Stelianei, nu se compara niste medalii la europene cu rezultatele gimnastelor de mai sus.

  14. @Andrei: cand am afirmat ca Romania a fost “paralela”, nu ne-am referit neaparat la rezultate ci mai mult la imaginea pe care o avea Romania la acest aparat inainte de aparitia Stelianei. De asemenea de mult nu am mai auzit o gimnasta din Romania spunand ca aparatul preferat este paralelul..asa cum e in cazul Stelianei.

  15. ioanavol says:

    Articolele scrise de fani vor avea intotdeauna un iz de absolut 😉 Asa va fi si cand vom scrie despre marile gimnaste mentionate de tine, Andrei 🙂
    Asa ca cine cauta comparatii “la rece” nu le va gasi cu siguranta aici. Nu suntem jurnalisti, iar adevarul pe care-l expunem va fi intotdeauna filtrat si “alterat” de pasiunea noastra.

  16. […] Multumim Steliana pentru toate momentele frumoase pe care ni le-ai oferit si, desi gimnastica romaneasca nu va mai fi la fel fara “steluta ei norocoasa”, noi te vom sustine in tot ceea ce vei face in viitor. […]

  17. Andrei says:

    pt Ioanavol: multumesc pt lamurire. Daca adevarul e filtrat n-o sa mai iau niciodata ce e scris aici la modul serios. Inventiile, fie ele si pozitive nu servesc nimanui.

  18. […] Izbasa, Steliana Nistor, Gabriela Dragoi, Anamaria Tamarjan, Andreea Acatrinei si Andreea Grigore sunt prima generatie de […]

  19. roxana orhean says:

    buna steluta.am citit despre ce ti s-a intamplat si vreau sa_ti spun ca imi pare foarte rau.su o fosta colega dea ta roxana orhean poate ma mai cunosti.daca se poata sa luam legatura as fi foarte bucuroasa.iti doresc insanatosire grabnica

  20. Tavi says:

    Sunt sotul Mirelei Pasca, si dupa cum spunea Andrei fara a minimiza rezultatele Stelianei,Mirela pe langa cele enumerate mai sus este si campioana europeana la paralele Atena 1990.
    Si,da, a fost aparatul ei preferat fiind prima gimnasta care a concurat cu 3 desprinderi pe paralel!

  21. fangymnastics says:

    Multumim pt comentariu, dl Tavi!
    Insa nu as vrea sa fie inteles gresit ceea ce am scris noi. Nu am desconsiderat rezultatele de la paralele ale Romaniei de-a lungul anilor. Ceea ce am dorit sa spunem e ca paralelul nu e aparatul nostru forte, nu am dominat la fel de categoric cum am facut-o la celelalte 3 aparate.

    Sper sa nu interpretati gresit! 😀

    Multumim inca o data pentru comentariu si salutari Mirelei!!!

    Mihai(Mikeyy)

  22. Tavi says:

    Si eu multumesc pentru raspuns si salutari,de obicei nu prea scriu ,dar paralelul chiar a fost aparatul Mirelei preferat…
    Salutari inca o data si este placut sa vezi ca lumea inca nu a uitat complet de fostii sportivi.
    Sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.