6 motive pentru care nu trebuie sa ratezi Campionatele Nationale de gimnastica artistica de la Ploiesti (ghid de concurs)

La finalul acestei saptamani, intre 1 si 3 septembrie 2017, sala Olimpia din Ploiesti va gazdui Campionatele Nationale de gimnastica artistica, un bun prilej pentru iubitorii acestui sport de a-i vedea la lucru pe cei mai buni gimnasti romani ai momentului.

Anul 2017, desi a stat pana acum sub semnul schimbarilor in gimnastica romaneasca si a tranzitiei spre un nou ciclu olimpic, este si va ramane un an de referinta, totul prin prisma organizarii cu succes a Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca, din primavara. Asadar, Nationalele vin cumva ca o continuare, reprezentand totodata o etapa de pregatire in perspectiva Campionatelor Mondiale de la Montreal (02 – 08 octombrie).

 

Programul Campionatelor Nationale

  • Vineri, 01 septembrie: concursul masculin pe echipe, la individual compus si de calificare pentru finalele pe aparate (16:00 – 18:30);
  • Sambata, 02 septembrie: concursul feminin pe echipe, la individual compus si de calificare pentru finalele pe aparate (16:30 – 18:30);
  • Duminica, 03 septembrie: finalele pe aparate, feminin & masculin (11:00 – 14:00).

Gimnastii participanti: lista feminin | lista masculin

Cum si unde putem urmari Campionatele Nationale?

Raspunsul evident ar fi: la Ploiesti, in sala Olimpia! 🙂 Insa, pentru ca stim cat de apreciata este gimnastica artistica la nivelul intregii tari, va anuntam ca Federatia Romana de Gimnastica a reusit sa  stabileasca detaliile unui parteneriat cu televiziunea DigiSport 2 pentru asigurarea transmisiunii in direct. In afara acestui canal traditional de media, avem online-ul pentru noutati, rezultate si alte informatii utile. Federatia Romana de Gimnastica se bucura de o prezenta activa pe pagina oficiala de Facebook (link), dar si pe site.

De ce sa urmarim Nationalele?

Si am ajuns si la partea mai interesanta a acestui material. 🙂 Am stat zilele acestea si m-am gandit care ar fi motivele pentru care cineva ar dori sa vina la Ploiesti sau sa isi faca timp sa se uite la televizor, in afara de faptul ca ii place gimnastica, acest detaliu fiind subinteles. Am adunat cateva motive principale, de actualitate:

  • Andreea Raducan, noul Presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica. Cei mai multi suporteri au fost cu adevarat vocali in ultimii ani cu privire la necesitatea unei schimbari la varf, in cadrul Federatiei. Toti am simtit ca este nevoie de un suflu nou, de un om ancorat in realitate si care stie cum sa foloseasca toate uneltele vremurilor in care traim pentru a incerca sa readuca gimastica romaneasca pe fagasul normal. Altfel spus, sa-i dea un refresh! Andreea si noua ei echipa au nevoie sa ne simta aproape, sa stie ca au parte de increderea si sustinerea noastra. Ploiesti2017 este prima competitie organizata oficial de noua echipa a Federatiei Romane de Gimnastica. Asadar, e momentul optim sa fim toti conectati la ceea ce inseamna acest Campionat National, fie la fata locului, din fata TV-ului sau dand refresh pe paginile de social media.  😉
  • Larisa Iordache, cea mai completa gimnasta romana a momentului. Si nu doar a momentului, ci una care poate face parte fara indoiala din galeria marilor noastre campioane. Proaspat medaliata cu aurul mondial universitar in finala la individual compus de la Taipei, Larisa isi continua drumul spre Mondialele de la Montreal, acolo unde o prezenta pe podiumul absolut ii poate aduce si un record in cartile gimnasticii romanesti. Niciodata pana acum, o gimnasta din Romania nu a reusit sa urce de trei ori consecutiv pe podium la individual compus, la Campionatele Mondiale. Larisa are deja doua prezente (2014 si 2015) si imparte momentan recordul cu nimeni alta decat Lavinia “Milo” Milosovici. Merita sa-i fim alaturi la Ploiesti? Eu zic ca DA!
  • Barna Catalinei Ponor, un must-see la fata locului. Cel mai recent, am vazut-o pe Catalina Ponor cum impartasea cu o sala plina de romani, la Cluj Napoca, cu imnul Romaniei pe fundal, frumoasa victorie europeana la barna. O “barnista” pur sange, care poate face sala sa vibreze la fiecare aterizare intepenita pe aparatul de doar 10 cm latime. Cati oameni din intreaga lume nu tanjesc sa o vada concurand live? Iar noi avem sansa aceasta, la Ploiesti, in weekend.
  • Marian Dragulescu, un ambasador al gimnasticii romanesti. Atunci cand Marian este pe lista de start a unui concurs, nu ai efectiv cum sa nu-l remarci. Un gimnast spectaculos, respectat de adversari si iubit de fani, cu executii impunatoare la sol sau sarituri si cu o bucurie nemarginita de a concura. Ii place sa castige si sa-si lase amprenta asupra fiecarui concurs. Saritura “Dragulescu” e de vazut la Ploiesti!
  • Andrei Muntean, un model de perseverenta, ambitie si dorinta de afirmare. Finalist olimpic la paralele, anul trecut, Andrei nu a putut experimenta cum e sa concurezi in fata propriilor suporteri la Europenele de la Cluj. O accidentare l-a tinut pe loc, insa asta nu l-a demoralizat. Dimpotriva, Andrei a asteptat sa fie din nou apt, a revenit la antrenamente, iar la Universiada recent incheiata, a castigat prima lui medalia la seniori, in finala la sarituri. Un gimnast complet, de 6 aparate, dar cu inclinatie spre paralele si inele, Andrei este pariul nostru pentru Tokio 2020.
  • Juniorii de astazi, olimpicii de maine. Denisa Golgota si Rafael Szabo sunt juniorii momentului in gimnastica romaneasca. Denisa a cunoscut succesul la Europenele de junioare si la Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar Rafael ne-a atras atentia, recent, la FOTE. Doua nume de urmarit, in drumul lor spre marea performanta.

In concluzie, hai sa-i aplaudam impreuna pe toti gimnastii nostri, pe antrenori si pe oamenii care le vor ghida pasii de acum inainte.

Gimnastica romaneasca are un trecut, un prezent si un viitor. Trebuie doar sa le (re)decoperim! Hai, Romania!

Mihai

One Response to 6 motive pentru care nu trebuie sa ratezi Campionatele Nationale de gimnastica artistica de la Ploiesti (ghid de concurs)

  1. Mariana M. says:

    Mihai,

    Speranta si încrederea pe care o arati gimnastilor in vederea competitie de la sfârsit de saptamâna,in particular,dar si gimnasticii româneasti in general,cere sa fie respectata.Sa speram ca iubitorii acestui sport fermecator vor arata si ei un nivel ridicat de interes si vor sustine acesti sportivi maiestri !!!
    Catalina este alegerea fara dubii! Bun venit la cârma federatiei si succes tuturor!
    Mariana M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.