Sperantele Romaniei (1): Gabriela Dragoi

Photobucket

Pana la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, numele Gabriela Dragoi fusese remarcat de putini specialisti si fani ai gimnasticii mondiale.

Cu toate acestea, Gabriela Dragoi este cu siguranta surpriza Romaniei de la Olimpiada ce tocmai a trecut. Micuta buzoianca, pe atunci de nici 16 ani (pe care i-a implinit ulterior, pe 28 august), a uimit prin calificarea in finala de la barna,  devansandu-le pe cele doua lidere ale echipei  noastre: Sandra Izbasa si Steliana Nistor.

Cariera Gabrielei Dragoi

Gabriela Dragoi a inceput sa practice gimnastica la varsta de 4 ani la Clubul Sportiv Scolar Buzau, cu antrenorii Gabriela Robu (fosta Trusca, componenta a echipei nationale medaliate cu argint la JO 1976) si Costica Clinciu. Nu detinem prea multe informatii in legatura cu rezultatele ei de la concursurile « mica gimnasta » si de la cele aferente perioadei in care era junioara, dar cert este ca Gabi s-a dovedit a fi un copil foarte talentat si muncitor, din vreme ce a fost aleasa ca unica reprezentanta a clubului sau in lotul national de la Deva.

Un eveniment important in cariera Gabrielei a fost participarea la Jocurile Olimpice de tineret de anul trecut de la Belgrad, unde a reusit un concurs rezonabil (rezultate calificari; rezultate finale). Tot in 2007, Gabriela a mai participat la Trofeul de la Lugano, unde s-a clasat pe locul 4 la individual compus, precum si la Internationalele de juniori ale Japoniei, unde, insa, nu a reusit sa se remarce la aparatul ei favorit, barna.  La Internationalele Romaniei din acelasi an, Mariana Bitang, fosta antrenoare in lotul Romaniei, specializata pe barna,  aprecia tinuta Gabrielei la acest aparat (rezultate).

In aprilie 2008, Gabi a facut parte din echipa care a castigat titlul european la Clermont-Ferrand, in Franta. In finala pe echipe, Gabriela a evoluat la paralele si sarituri, fiind nevoita sa o inlocuiasca pe colega ei de juniorat, Cerasela Patrascu, accidentata serios in timpul calificarilor. Ea a dovedit ca este un om de baza al echipei, pe care se poate conta in momentele de criza, evoluand fara greseli majore si obtinand doua note relativ bune pentru o debutanta: 14.600 si, respectiv, 14.225.

Cu o luna inainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, Gabriela Dragoi devenea la Ploiesti campioana nationala la barna, invingand-o pe Steliana Nistor.

Photobucket

 

Jocurile Olimpice

La Beijing, Gabi a avut o executie sigura la barna, ce i-a castigat locul in finala olimpica, in pofida unei note de plecare relativ mici (6.5, fata de gimnastele mai titrate, cu note de plecare de peste 6.6). Calificata de pe pozitia a saptea, Gabriela a intrat in concurs a doua. Exercitiul ei a fost unul foarte bun, iar la final aveam in prim-plan un zambet de multumire din partea Gabrielei, semn ca isi facuse exercitiul « ca la antrenamente ». Dupa ce toate celelalte gimnaste si-au incheiat evolutiile, Gabita (cum o alinta  prietenii) a terminat concursul de pe pozitia a 5-a, o pozitie multumitoare, tinand cont de dificultatea nu foarte ridicata exercitiului, insa o pozitie ce constituie cu siguranta o motivatie extraordinara pentru viitor!. Rezultatul bun obtinut la barna avea sa confirme evolutiile bune si sigure pe care Gabi le-a avut in concursul de calificari, ea fiind in continuare acelasi om important pe care se poate conta in echipa.

La intoarcerea acasa, autoritatile buzoiene si anumiti sponsori i-au oferit Gabrielei premii si i-au promis ca o vor ajuta cu tot ceea ce va avea nevoie pe viitor.

Gabita este una dintre gimnastele ce reprezinta, fara doar si poate, viitorul gimnasticii romanesti. Daca sanatatea ii va permite, cu siguranta o vom vedea si la urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice (Londra 2012), unde speram sa urce pe prima pozitie a podiumului la aparatul sau favorit.

Tine-o tot asa, Gabi!!!

Crisloregym, Ioanavol & Mikeyy

7 Responses to Sperantele Romaniei (1): Gabriela Dragoi

 1. Monica says:

  O ador pe Gabitza! Sper sa aiba ambitia sa devina cea mai buna pentru ca este o gimnasta cu o tinuta foarte frumoasa si poate produce surpriza placute in viitor. 🙂

 2. Mihai Cinpoeru says:

  Mult succes Gabita!
  Sa te vedem si la Londra, unde sa reprezinti cu succes tara.

 3. Mia says:

  In primul rind va felicit pentru subiect,este foarte frumos.

  Alegerea primei sperante in persoana Gabrielei este fireasca,avind in vedere evolutia ei foarte buna de la olimpiada;sper ca pentru ea vor urma multe prezente in finalele marilor concursuri,cu rezultate tot mai bune;este o sportiva cu potential,eu ii doresc multa sanatate si succes!

 4. Multumim Mia 🙂
  Sper din tot sufletul ca in urmatorii 4 ani sa actualizam acest articol din ce in ce mai des cu rezultatele Gabitei. Gabi are potential si stofa de mare campioana!

 5. […] acum cateva luni sa scriem despre sperantele Romaniei in gimnastica artistica feminina. Prima parte am dedicat-o Gabrielei Dragoi, datorita surprizei pe care aceasta ne-a facut-o la Jocurile Olimpice de la Beijing, ocupand locul […]

 6. […] serie pe care noi o consideram ca un mic “serial”. Pana acum am “derulat” 2 “episoade” (Gabriela Dragoi si Ana Maria Tamirjan) si speram ca in viitor sa o continuam. I-am adus un omagiu si celei care a […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.