Campionatele Nationale pe echipe ale junioarelor – Onesti 2014

Onestiul a fost si anul acesta gazda Campionatelor Nationale pe echipe ale junioarelor. Cu exceptia componentelor lotului olimpic de la Izvorani, toate celelalte gimnaste eligibile (junioare I, junioare II – nivel 3 si nivel 4) au concurat pentru medaliile pe echipe puse in jos, dar si pentru a obtine biletele de calificare pentru Nationalele individuale, competitie ce va avea loc in aceasta toamna.

Steaua si Farul Constanta II – echipele victorioase

Intr-o competitie dedicata juniorilor nu prea putem spune ca am avut vreun invins, cu toate ca la final se intocmesc clasamente. La acest nivel fiecare gimnasta este, intr-un fel sau altul, o castigatoare. Experienta dobandita in astfel de competitii este de nepretuit. Daca ma intrebati pe mine, as include si mai multe concursuri dedicate celor mici: competitii locale, regionale si nationale. Dar despre subiectul acesta poate vom vorbi cu o alta ocazie. Revenind la Nationalele de la Onesti, echipele castigatoare la junioare II au fost Steaua (nivel 3) si Farul Constanta II (nivel 4). La junioare I nu s-a mai organizat festivitatea de premiere, cu toate ca echipa Sibiului a fost cea care a castigat concursul. Poate motivul pentru care nu s-au mai acordat medalii a fost acela ca nu au fost suficient de multe echipe complete inscrise in concurs.


Festivitatea de premiere – junioare II, nivel 3 (c) Fangymnastic.com

Componenta echipelor castigatoare:

Junioare II, nivel 4: Georgiana Juravle, Carmen Glavan, Ana Maria Pasa si Madalina Enache (Farul Constanta II);

Junioare II, nivel 3:  Alexandra Chiritescu, Diana Mandrea, Camelia Anghel si Alexia Borascu (CSA Steaua Bucuresi).

Junioare II – highlight-uri

Nivel 3

Am ajuns la Onesti in timpul celei de-a treia rotatii de la Nivel 3, chiar in momentul in care cele doua gimnaste aflate in disputa directa pentru locul 1 in clasamentul de la individual compus concurau in acelasi timp: Iulia Berar (Arad) la sol, iar Ana Maria Puiu (Focsani) la barna.  Cele doua, alaturi de Coleen Tataru de la Bacau, au cam mers cap la cap de-a lungul intregului concurs. La final, clasamentul arata astfel: 1) Ana Maria Puiu 2) Iulia Berar, iar 3) Coleen Tataru. Diferenta dintre prima si a treia clasata a fost de doar jumatate de punct. O lupta stransa si frumoasa, dar care se va concluziona abia la toamna. Mai multe despre competitia junioarelor III puteti citi aici. Si poate ne vor povesti si ai nostri prieteni de la Puzzle.

Nivel 4

Ioana Crisan de la Deva s-a remarcat in special la sarituri, aparat la care a executat o saritura cu dificultate  din 5.0 (ronda flic – salt intins cu un surub, sau Yurchenko 360), pentru care a primit cea mai mare nota din concurs la acest aparat – 14.150. Tot la sarituri as mai vrea sa punctez si executia Georgianei Juravle de la Constanta. Geo, cum o striga colegele, a prezentat o saritura prin stand pe maini cu salt inainte grupat.

Cea mai mare nota la paralele a fost obtinuta tot de Deva prin Olivia Cimpian. Exercitiul ei a avut o structura interesanta, reprezentata de o succesiune de elemente inedite si diversificate, precum: roata pe talpi cu 180 + endo cu 180, stalder, gigantica inapoi cu 360 si o coborare prin dublu echer, totul dublat si de o executie curata, care ne da sperante pentru viitor la acest aparat. Alte exercitii la acest aparate care au atras atentia: Corina Gaianu (a prezentat un frumos salt Pak intre cele doua bare), Ana Maria Pasa (de asemenea un exercitiu cu un salt Pak), Stefania Carauleanu (a coborat cu o Tsukahara – dublu salt inapoi cu un surub) sau Denisa Florea (cu un dublu intins la coborare).

Barna a fost, poate, aparatul cu cele mai spectaculoase evolutii. Fara indoiala exercitiul zilei si al intregului campionat national a fost cel prezentat de la Kathlen Coman de la Farul Constanta I. Nu cred ca exagerez prea mult daca spun ca exercitiul ei ar fi avut valoare si intr-o competitie de senioare, cu o coborare adecvata cerintelor. Salt intins precedat de doua flic-uri, cloche la cap, cuib sau danilova laterala legata de sariturile artistice obligatorii sunt doar cateva dintre elemente importante ale integralului lui Kathlen, pentru care a primit 15400 – cea mai mare nota la acest aparat si din intreg concursul. Foarte aproape de ea a fost Carmen Glavan de la Farul Constanta II,  cu un exercitiu care a impresionat mai ales prin executia curata si fluida. De mentionat ar mai fi exercitiul Oliviei Cimpian, care merita apreciata pentru faptul ca a riscat si a prezentat pentru prima data intr-un concurs saltul inapoi cu 360 grade, chiar daca l-a ratat. Alte exercitii bune la barna: Andra Anghelescu, Georgiana Juravle, Daniela Dumitrascu sau Denisa Florea.

Solul a fost un alt aparat la care am fost martorul mai multor exercitii deosebite. Fiecare echipa s-a remarcat prin executii bune, sigure si frumos prezentate. Georgiana Juravle si Carmen Glavan au obtinut cele mai mari note la acest aparat: 14.900 si respectiv 14.800. Carmen a imbinat acrobatica dificila (salt cu 720 grade intoarcere spre inainte) cu artistica valoroasa (pirueta Memmel, incercare de pirueta dubla cu piciorul la 90), iar Georgiana a mers pe un exercitiu cat mai sigur si bine executat. Tsukahara a fost elementul de noutate in exercitiile prezentate de Olivia Cimpian (Deva) si Stefania Carauleanu (Constanta). Olivia a mai prezentat si o pirueta Semenova – un element pe care nu cred ca l-a mai executat vreo alta gimnasta din Romania pana acum, una dintre cele mai frumoase si artistice piruete din codul de punctaj. Alte exercitii de luat in calcul la sol: Tania Nastase, Laura Iacob sau Denisa Florea.

La finalul concursului, clasamentul la individual compus arata astfel: 1) Olivia Cimpian (Deva) 2) Georgiana Juravle (Farul Constanta II) 3) Carmen Glavan (Farul Constanta II).

BONUS (pana apar toate video-urile) – solurile lui Juravle si Glavan:

Mihai

3 Responses to Campionatele Nationale pe echipe ale junioarelor – Onesti 2014

  1. […] pe echipe ale junioarelor – nivelul 3 Jun.22, 2014 in Concursuri, news Asa cum scria si Mihai aici week-end-ul acesta s-au desfasurat Campionatele Nationale pe echipe ale junioarelor. Pentru mine a […]

  2. […] 70 de sportive de nivel 3, 4 si 5 (nascute 1999 – 2003). Prezentarea concursului categoriei II aici si aici, iar prietenii de la PuzzleGym au realizat materiale detaliate […]

  3. […] Campionate Nationale pe echipe pentru junioare de la Onesti (despre care puteti citi aici sau aici ). Primul gand care mi-a poposit in minte a fost cel despre fetitele de la Barlad, care ma […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.